iCreate (Netherlands)

De kleinste iPhone

Het grootste nieuws van het Apple-event was de kleine iPhone 12 mini!

-

Met de mini heeft Apple eindelijk weer gedacht aan de liefhebber van de kleine, handzame iPhone. Apple noemt het de kleinste, dunste en lichtste 5G-smartphone ter wereld. Het is de eerste keer dat Apple de naam ‘mini’ in zijn iPhone- lijn gebruikt. Het toestel heeft een schermdiag­onaal van 5,4 inch en een hoogte van 131,5 millimeter. Daarmee is de mini de kleinste iPhone in het assortimen­t; hij is zelfs nog een slag e kleiner dan de nieuwste iPhone SE (138,4 millimeter hoog). Die heeft weliswaar een kleiner scherm van 4,7-inch, maar veel bredere randen eromheen. Naast het kleinere formaat (en oké, de iets minder lange batterijdu­ur) zijn er geen verschille­n tussen de mini en de 6,1-inch iPhone 12.

Verbeterd camera-systeem De opvolger van de iPhone 11 heeft weer drie 12-megapixelc­amera’s (twee achter, één voor), maar niet alles is hetzelfde gebleven.

Andere verbeterin­gen

De HDR-functie van de iPhone is verbeterd. Apple noemt het ‘ Slimme HDR 3’ en die maakt gebruik van nieuwe software om de witbalans, het contrast, de textuur en de verzadigin­g van een foto aan te passen. Dit moet voor mooiere en meer natuurgetr­ouwe foto’s zorgen. Deep Fusion – een techniek die zorgt voor foto’s met meer detail en minder ruis – is nu net als de Nachtmodus beschikbaa­r op alle camera’s. Verder kun je timelapse-video’s maken met de Nachtmodus en is er een verbeterde videobeeld­stabilisat­ie.

Krachtige chip

De iPhone 12 en iPhone 12 mini worden aangedreve­n door de nieuwe A14 Bionic- chip (die overigens ook in de luxere Promodelle­n zit). Het is de eerste smartphone- chip die met het 5-nanometerp­roces is gebouwd. De processor heeft een 16- core Neural Engine en kan 11 biljoen bewerkinge­n per seconde uitvoeren: 80 procent meer dan voorheen. Met de A14 heeft de iPhone 12 volgens Apple een chip die 50 procent sneller is dan de processors in de toonaangev­ende Android-smartphone­s. Daarnaast is de processor efficiënte­r geworden. Toch is de batterijdu­ur er nauwelijks op vooruitgeg­aan – waarschijn­lijk omdat de accu kleiner is geworden.

 ??  ?? Video’s in Dolby Vision Tot nu toe was Dolby Vision iets voor Hollywood-studio’s. Nu kan het opnemen, bewerken en afspelen van Dolby Vision ook met een iPhone 12. De beeldtechn­iek zorgt voor een hogere helderheid, beter contrast en accuratere kleuren. Via AirPlay bekijk je de Dolby Vision- kwaliteit ook op je televisie. Groter diafragma De iPhone 12 heeft twee lenzen op de rug: groothoek en ultragroot­hoek. De groothoekl­ens heeft nu een groter diafragma van f/ 1.6. Hierdoor valt er 27 procent meer licht op de lens en dit zorgt ervoor dat foto’s die bij weinig licht zijn gemaakt er beter uitzien.
Video’s in Dolby Vision Tot nu toe was Dolby Vision iets voor Hollywood-studio’s. Nu kan het opnemen, bewerken en afspelen van Dolby Vision ook met een iPhone 12. De beeldtechn­iek zorgt voor een hogere helderheid, beter contrast en accuratere kleuren. Via AirPlay bekijk je de Dolby Vision- kwaliteit ook op je televisie. Groter diafragma De iPhone 12 heeft twee lenzen op de rug: groothoek en ultragroot­hoek. De groothoekl­ens heeft nu een groter diafragma van f/ 1.6. Hierdoor valt er 27 procent meer licht op de lens en dit zorgt ervoor dat foto’s die bij weinig licht zijn gemaakt er beter uitzien.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nachtelijk­e selfies Vorig jaar introducee­rde Apple de Nachtmodus, waarmee je prachtige foto’s maakt bij weinig licht. Bij de iPhone 12 is die feature niet alleen te gebruiken bij de groothoekl­ens, maar kunnen ook de ultragroot­hoeklens en selfie- camera ermee overweg.
Nachtelijk­e selfies Vorig jaar introducee­rde Apple de Nachtmodus, waarmee je prachtige foto’s maakt bij weinig licht. Bij de iPhone 12 is die feature niet alleen te gebruiken bij de groothoekl­ens, maar kunnen ook de ultragroot­hoeklens en selfie- camera ermee overweg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands