iCreate (Netherlands)

Op pad met de iPhone

De herfst is het mooiste seizoen – in ieder geval om te wandelen. En je beste wandelmaat­je? Dat is je iPhone! Met een uitbreidin­g van Google Maps maak je de mooiste wandelrout­es.

- Tekst: Laura Grootaarts

De herfst is het beste seizoen om te wandelen. En met je iPhone is dat nog beter.

Wandelen was eigenlijk altijd al nationale hobby nummer één. Toen de coronacris­is dit voorjaar losbarstte, ging 72 procent van de mensen zelfs nóg vaker een rondje lopen vanuit huis dan voorheen, zo blijkt uit onderzoek van Stichting Wandelnet. We wandelen om in vorm te komen of te blijven, om te ontspannen of om het hoofd even leeg te maken. Toen er weer wat meer mocht, zijn veel mensen toch blijven wandelen. En nu is het herfst: misschien wel het ideale seizoen voor wandelaars. De landschapp­en lijken wel op schilderij­en en de temperatur­en zijn aangenaam. Trek naast stevige schoenen ook een waterdicht­e jas aan – al was het maar om je iPhone te beschermen, want die gaat natuurlijk mee. Weer of geen weer: het is altijd wandelweer.

Navigatie-apps zoals Google Maps helpen je om van A naar B te komen, en wel zo snel en efficiënt mogelijk. Recht op je doel af, langs eindeloos saaie of juist drukke wegen. Als je wandelt om het wandelen is dat natuurlijk niet wat je wilt. Gelukkig kun je ook zélf een persoonlij­ke wandelrout­e uitstippel­en voor Google Maps. Dat doe je via de gratis Google- dienst My Maps. De allereerst­e stappen zet je op je Mac. Wij helpen je op pad!

3 Looproute

Klik onder het zoekveld op de knop ‘ Een lijn tekenen’ en op ‘ Looproute toevoegen’. Klik in de buurt van het startpunt op de kaart. Je kunt nu een blauwe lijn precies over de gewenste route laten lopen …

6 Rustpunten

Eventueel kun je op je route nog wat pauzemomen­ten intekenen, zoals een restaurant of bezienswaa­rdigheid. Tik in de zijbalk op ‘ Laag toevoegen’ en geef de laag een duidelijke naam.

1 Nieuwe kaart

Open My Maps in Safari, via mymaps. google. com. Zorg ervoor dat je bent ingelogd met je Google-account. Klink linksboven op de knop ‘ Nieuwe kaart maken’.

4 Blauwe lijn

… of je beweegt de cursor direct naar een punt waar je heen wilt. Dan tekent Google zelf de weg daarnaarto­e in. Als je tevreden bent over een stukje route, klik dan om dit vast te leggen.

7 Markering

Zorg ervoor dat de laag gemarkeerd is – er staat dan een blauwe streep voor. Klik nu onder het zoekveld op ‘ Markering’ en prik de speld op de juist plek. Geef het punt ook een logische naam.

2 Naar de start

Linksboven staat ‘ Naamloze kaart’. Klik erop en geef je route een duidelijke naam. Voer via het zoekveld bovenin het adres van het startpunt in en duw op enter. Dit wordt gemarkeerd door een speld.

5 Eindpunt

Vul zo stukje bij beetje je route in. Vergissing­en maak je ongedaan met het pijltje naar links onder de zoekbalk. Ben je weer terug bij het startpunt, dubbelklik daar dan om je route te voltooien.

8 Op de iPhone

Je kunt de route terugvinde­n op je iPhone, via de app Google Maps – log wel in met hetzelfde account. Tik onderin op ‘Opgeslagen’ en dan op ‘ Kaarten’. Daar staat je zelf uitgestipp­elde route!

Op het internet worden ontelbaar veel wandelrout­es aangeboden, meestal in .gpx-formaat: dit is een universeel bestandsfo­rmaat voor routes. Je vindt ze via sites als gpstracks.nl of route. nl. Of googel naar een route of gebied in combinatie met GPX (of gps), bijvoorbee­ld: vierdaagse Nijmegen GPX. Doe je dit op je iPhone, dan worden de routes gedownload in de app

Bestanden. Van daaruit kun je ze delen met apps als Open GPX Tracker en Topo GPS. Maar er is ook een manier om dit soor t bestanden te importeren in Google Maps – en die app is wel zo gebruiksvr­iendelijk. We beginnen weer op de Mac!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands