iCreate (Netherlands)

iMovie

Wat in Foto’s mogelijk is, kun je ook in iMovie doen! Zo komen de kleuren van je filmpjes nog beter uit de verf.

-

Verbeter de kleuren in je video

Onder bepaalde lichtomsta­ndigheden, zoals in de schaduw, kan het gebeuren dat sommige onderwerpe­n in je videoclips last hebben van een koude blauwe kleurzweem. Aan de andere kant kunnen kleuren onder kunstlicht te warm zijn, waardoor de huidtinten er oranje uitzien. En we hebben ook al fragmenten gezien die juist last hebben van groene of magenta tinten. De Camera-app van je iPhone voert een automatisc­he witbalans uit om de ware kleuren vast te leggen. Sommige apps van derden (en de meeste digitale camera’s) hebben ook een reeks voorinstel­lingen voor de witbalans, zoals ‘ daglicht’ of ‘ bewolkt’. Deze helpen de camera om de kleuren op te warmen of af te koelen, zodat ze er natuurlijk­er uitzien. Maar soms slaat de automatisc­he instelling de plank mis of ben je vergeten om handmatig een juiste instelling te kiezen. En dan hebben je fragmenten een kleurzweem of tint, die je niet zomaar weg krijgt. Gelukkig kun je de gereedscha­ppen van iMovie gebruiken om eenvoudig de kleuren te verbeteren. In deze workshop bekijken we een aantal van de opties.

1 Kleurbalan­s

Kleurbalan­s geeft je toegang tot een reeks hulpmiddel­en die een koude of warme kleurzweem kunnen verhelpen. Deze ontstaan meestal door de verkeerde witbalansi­nstellinge­n of moeilijke lichtomsta­ndigheden.

2 Witbalans

Het pipetje van het Witbalans- gereedscha­p analyseert of een fragment te koud (blauw) of te warm (oranje) is. Vervolgens maakt het de kleurzweem van het gekozen brongebied koeler of warmer. Hierdoor ontstaan natuurlijk­er ogende kleuren.

3 Stem kleur af

Met het Kleurcorre­ctie- gereedscha­p kun je de kleuren van de ene clip naar een andere overzetten. In stap acht gebruiken we de warme kleuren van een zonnige opname om een koude blauwe clip op te warmen.

4 Balans huidtint

Met het standaardg­ereedschap voor Witbalans kunnen huidtinten oranje en oververzad­igd lijken. Via dit tabblad ‘ Balans huidtint’ verwarm je koude clips zonder oververzad­igde huidtinten.

1 Importeren

Open iMovie, maak een nieuwe gebeurteni­s aan in een nieuw project. Geef de gebeurteni­s eventueel nog een duidelijke naam. Download daarna de fragmenten van onze site en importeer ze.

4 Huidtinten

Sleep de clip ‘ Huidtint’ naar de tijdlijn. Door het warme kunstmatig­e licht in de opname zijn de huidtinten veel te oranje geworden. Maar ook hiervoor heeft iMovie het geschikte gereedscha­p.

7 Koeler maken

Selecteer het Kleurbalan­s- gereedscha­p en klik weer op de Witbalans-tab. Klik nu op een gebied dat grijs of wit zou moeten zijn (zoals de posters). Hiermee maak je de warme kleuren wat koeler.

2 Naar de tijdlijn

Sleep het fragment ‘ Koud’ naar de tijdlijn. Dit fragment heeft een blauwe kleurzweem en daarnaast een magenta tint. Klik op de Kleurbalan­s-knop boven de voorverton­ing en selecteer daarna Witbalans.

5 Brongebied

Kies het ‘ Balans huidtint’-tabblad en klik op de hand. Hiermee wordt de witbalans van het fragment automatisc­h dusdanig aangepast dat je een neutraal wit krijgt, zonder dat de huidskleur te warm wordt.

8 Stem kleur af

Sleep ‘ Match 01’ en ‘ Match 02’ naar de tijdlijn. Selecteer het koele fragment Match 01 en klik op de Stem kleur af-tab. Klik daarna op de warmere clip Match 02 om de kleuren hiervan over te nemen.

3 Witbalans

Klik op het pipetje en kies een gebied in de video dat eigenlijk wit zou moeten zijn. Het gereedscha­p ziet dat het gebied te koud is en maakt het wat warmer. Op die manier ontstaat een neutrale witte tint.

6 Te warm

Sleep nu het fragment ‘ Warm’ naar de tijdlijn. De kunstmatig­e belichting van deze clip heeft een warme kleurzweem aan de scène toegevoegd. Je kunt kleuren koeler maken zodat ze natuurlijk­er ogen.

9 Handmatig?

Voeg ten slotte ‘ Mixed’ toe aan de tijdlijn en selecteer het gereedscha­p ‘ Kleurcorre­ctie’. Sleep de blauw- gele schuifbalk ‘ Temperatuu­r’ naar rechts zodat er een mooie balans ontstaat tussen de schaduwen en de zonovergot­en gebouwen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands