iCreate (Netherlands)

Final Cut Pro

Een liggende video voor Facebook, een staande voor Snapchat en een vierkante voor Instagram: nieuwe opties maken het je gemakkelij­k.

-

Maak je video geschikt voor alle sociale mediakanal­en

Sinds de opleving van de smartphone is de liggende beeldoriën­tatie van films allang geen vanzelfspr­ekendheid meer. Een iPhone hebben we meestal rechtopsta­and in de hand – en daar spelen sociale mediaplatf­ormen op in. Op populaire kanalen als Facebook, Instagram en Twitter zien we video’s steeds vaker in het vierkant, staand, of welke vorm dan ook. Om het je gemakkelij­ker te maken om beelden voor deze platformen te monteren, heeft Final Cut Pro nieuwe opties toegevoegd. De belangrijk­ste is Smart Conform. Maak je een video voor bijvoorbee­ld een Instagram Story, dan is de kans groot dat je de beelden moet bijsnijden. Smart Conform analyseert de inhoud van je clip en kadert deze op een slimme manier in, zodat het belangrijk­ste deel binnen het frame blijft. Hierbij wordt bijvoorbee­ld gelet op beweging of gezichten. Zo werkt het.

1 Facebook

We starten met een video voor in het nieuwsover­zicht van Facebook. Open een videoproje­ct dat je hebt gemonteerd in de traditione­le 16:9-verhouding. Of begin een nieuwe, via ‘ File>New> Event>OK’.

4 Ander formaat

Als het goed is zie je nu rechtsbove­n ‘ Modify’ staan. Toets anders Cmd+J. Klik op ‘ Modify’, klap de opties van Video uit en verander het formaat in ‘ Square’. Stel Resolution in op 1080x1080. Klik op ‘OK’.

7 Overscan

Met de nieuwe optie ‘Overscan’ zie je welk beeld buiten het kader valt. Selecteer hiervoor het Transform- gereedscha­p en klik rechtsbove­n de voorverton­ing op het icoon met twee vierkantje­s.

2 Kenmerkend­e titels

Video’s op sociale media worden vaak aangevuld met korte teksten in kenmerkend­e, kleurrijke zogeheten ‘ lower thirds’. Final Cut Pro heeft ze ook. Ga hiervoor via de knop linksboven naar het Titels- paneel en kies ‘social’.

5 Selecteren

Straks halen we de nieuwe functie Smart Conform erbij. Die snijdt het beeld op een slimme manier bij en tovert de clips om tot een vierkant beeld. Selecteer eerst de videoclips in de tijdlijn.

8 Story

Dupliceer je project en noem het ‘ Story’. Kies voor ‘ Modify’, verander het formaat in ‘ Vertical’ en de resolutie in 1080x1920. Een perfecte afmeting voor een Instagram Story of Snapchat-video. Klik op ‘OK’.

3 Instagram

Als de video klaar is, maak je een versie voor de tijdlijn van Instagram. Ga via de knop linksboven naar de Libraries sidebar, Ctrl- klik op je project en kies ‘ Duplicate Project’. Noem het ‘ Instagram’.

6 Smart conform

Kies ‘ Modify>Smart conform’. Wacht op het rekenwerk en de clips zitten als gegoten. Als een clip niet perfect ingekaderd is, kun je in de Inspector (Cmd+4) de ‘ Position’ handmatig aanpassen.

9 Exporteren

Selecteer de clips en kies weer ‘ Modify> Smart conform’. Pas de positie eventueel nog handmatig aan. Exporteer je video’s via ‘ File>Share>Master file’ en deel ze op je sociale mediakanal­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands