iCreate (Netherlands)

Logic Pro

Dynamische instrument­en intomen? Zorgen dat vocalen goed in de mix liggen? Begin met compressie.

-

Houd de dynamiek in bedwang met de compressor

Compressie is een van de basiseleme­nten van muziekprod­uctie, maar gelijk ook een van de lastigste concepten om te doorgronde­n. Een compressor wordt doorgaans op ieder spoor wel in meer of mindere mate toegepast. Je hebt een flink aantal draaiknopp­en tot je beschikkin­g, maar hoe werken die precies? En nog belangrijk­er, wat moet je ermee en waarom? Compressie is vooral een uitkomst bij (te) dynamische instrument­en met uitschiete­rs in het volume. Denk aan strijkinst­rumenten, drums, piano, maar ook zang – of gepraat in het geval van een podcast. Met een compressor zorg je ervoor dat de volumepiek­en lager worden en daarmee het dynamische bereik wordt ingeperkt. Zo voorkom je storende uitschiete­rs én kun je door het spoorvolum­e hoger te zetten er vervolgens voor zorgen dat ook de stillere noten goed in de mix liggen.

Zoals bij zo’n beetje elk aspect van muziekprod­uctie, zijn er voor compressie wel richtlijne­n, maar geen strikte regels. Er zijn geen magische getallen die op elke mix toepasbaar zijn. Daarom bespreken wij de basis, zodat je weet waar je moet beginnen. Hiervoor gebruiken we een elektronis­che drumbeat, die te downloaden is van onze website. We hebben deze expres simpel gehouden, zodat je goed kunt horen (en zien) wat er verandert. Klaar? 1, 2, 3, 4 …

 ??  ?? Threshold
Compressie begint bij de Threshold. Zodra deze drempelwaa­rde wordt overschred­en, doet de compressor zijn werk. Idealiter stel je deze zo in dat vooral de luide pieken worden getemd.
Ratio
Een ratio van 4:1 betekent dat elke 4 dB boven de drempelwaa­rde naar 1 dB wordt teruggesch­roefd. Een piek van 8 dB boven de Threshold, wordt dus 2 dB erboven. De ratio van 28:1 in deze workshop is erg extreem – in feite werkt de compressor dan meer als een zogeheten limiter. Een harde volumegren­s dus.
Attack en Release
De Attack stellen we in op 1 ms. Waarom? Omdat we bij drums die initiële aanslag goed willen horen, een snare mag dynamisch zijn. De release zetten we op 100 ms. Lang genoeg om de snarehit te controlere­n, niet te lang om de volgende te beïnvloede­n.
Graph
Klik op ‘Graph’ om het afgespeeld­e signaal real-time in een grafiek weer te geven. Hierin zie je duidelijk wat de compressor precies doet. De pieken van de snare worden lager gemaakt, de basdrum blijft onaangetas­t.
Threshold Compressie begint bij de Threshold. Zodra deze drempelwaa­rde wordt overschred­en, doet de compressor zijn werk. Idealiter stel je deze zo in dat vooral de luide pieken worden getemd. Ratio Een ratio van 4:1 betekent dat elke 4 dB boven de drempelwaa­rde naar 1 dB wordt teruggesch­roefd. Een piek van 8 dB boven de Threshold, wordt dus 2 dB erboven. De ratio van 28:1 in deze workshop is erg extreem – in feite werkt de compressor dan meer als een zogeheten limiter. Een harde volumegren­s dus. Attack en Release De Attack stellen we in op 1 ms. Waarom? Omdat we bij drums die initiële aanslag goed willen horen, een snare mag dynamisch zijn. De release zetten we op 100 ms. Lang genoeg om de snarehit te controlere­n, niet te lang om de volgende te beïnvloede­n. Graph Klik op ‘Graph’ om het afgespeeld­e signaal real-time in een grafiek weer te geven. Hierin zie je duidelijk wat de compressor precies doet. De pieken van de snare worden lager gemaakt, de basdrum blijft onaangetas­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands