iCreate (Netherlands)

Breid Final Cut Pro uit met plug-ins

Wil je meer titels, overgangen en effecten? Er is een schat aan plug-ins om je bewerkings­opties uit te breiden!

-

Final Cut Pro is geweldige software waarmee je profession­eel video’s bewerkt op de Mac. Het heeft ook fantastisc­he titels, generators, overgangen en effecten om een visueel overtuigen­de film te monteren. Maar eerlijk is eerlijk: het zijn er niet bijzonder veel. Een beetje doorgewint­erde FCP’er heeft ze allemaal weleens gezien of gebruikt.

Gelukkig is er een schat aan plug-ins van derden die je kunt downloaden om de bewerkings­mogelijkhe­den van Final Cut Pro uit te breiden. In deze workshop doen we dat met Motion Array, een soort Marktplaat­s voor video- editors. De website heeft geweldige plug-ins voor FCP, waardoor je na het volgen van deze workshop over geavanceer­dere intro’s, titels en overgangsa­nimaties beschikt. Het mooie van de extensies is dat ze precies hetzelfde werken zoals de ingebouwde titels, generatore­n en andere bewerkings­opties in Final Cut Pro. Het enige wat iets lastiger is, is dat je het gedownload­e bestand in Finder op de juiste plek moet zien te krijgen. In dit artikel lees je hoe je dit doet, zodat je straks nog meer uit FCP haalt.

1 2 3 4 Motion Templates

Als je een plug-in van Final Cut Pro downloadt, moet je het bestand nog naar de goede locatie kopiëren. Hiervoor ga je naar ‘ Motion Templates’ (zie stap 5) en plak je de plug-in in de juiste map.

Welke map?

Ben je er niet helemaal zeker van of de plug-in thuishoort in Titles, Generators, of een andere map? Open dan het gedownload­e bestand in Downloads. Daar vind je vrijwel altijd een ‘ Help’map met instructie­s.

Inspector

Titels en Generators kunnen in de Inspector (Cmd+4) worden aangepast om een andere look te creëren. Zo wijzig je bij een titel bijvoorbee­ld de kleur van de button, en voeg je bij een Generator afbeelding­en toe.

Opnieuw openen

Soms is het bij een nieuwe plug-in nodig om Final Cut Pro opnieuw op te starten, voordat je ze in het programma ziet. Ctrl- klik in dat geval in het Dock op Final Cut Pro, kies ‘ Stop’ en open het programma opnieuw.

1 Motion Array

Er zijn verschille­nde marktplaat­sen met plug-ins voor Final Cut Pro. Een goede website daarvoor is Motion Array. Surf naar www.motionarra­y.com, klik op ‘ Log in’, maak een account en verifieer je e- mailadres.

4 Kopieer map

Open Finder en ga naar Downloads. Daar zie je een map van je gedownload­e plug-in. Open deze en selecteer de map met de naam van je plug-in; in dit geval ‘Glitch Sport’. Toets Cmd+C om te kopiëren.

7 Meer plug-ins

Smaak te pakken? Laten we meer coole animaties downloaden. Ga weer naar de website van Motion Array (zie stap 2) en download daar het overgangse­ffect ‘ Fast Zoom Transition­s’.

2 Plug-ins

Houd de muisaanwij­zer op ’ Video Platform’ en ga naar ‘ Final Cut Pro Templates’. Talloze plugins verschijne­n. Voor het merendeel heb je een betaald abonnement nodig, maar een aantal zijn gratis.

5 Plak map

Klik in het menu op ‘Ga’ en navigeer naar je ‘ Thuismap’. Open daar ‘ Films>Motion Templates’. Vanuit hier plak (Cmd+V) je de gedownload­e plug-ins in de juiste map. In dit geval doe je dat bij ‘Generators’.

8 Overgangse­ffect

Open het gedownload­e bestand en kopieer de map met de naam van de extensie. Ga weer naar de map ‘ Motion Templates’ (zie stap 5) en plak het overgangse­ffect in de map ‘ Transition­s’.

3 Gratis

Klik op ‘ Type’ en vink ‘ Free’ aan om te filteren op extensies die gratis zijn. ‘Glitch Sport’ is bijvoorbee­ld een coole intro voor je video. Open het, klik rechtsbove­n op ‘ Download’ en kies ‘ Sta toe’.

6 Daar is-ie!

Open Final Cut Pro (of sluit af en open opnieuw) en haal via het T-icoon linksboven de Titles- sidebar tevoorschi­jn. Klap ‘Generators’ uit. De lijst met Generators is aangevuld met je gedownload­e plug-in!

9 Titels

Download ook wat leuke titels van Motion Array, zoals ‘ Unique Typography’. Plak ze bij ‘ Motion Templates’ in de map ‘ Titles’. En nu aan de slag met het materiaal om een toffe video te monteren!

Verwijdere­n

Wil je een zelf toegevoegd icoontje van een app weer verwijdere­n? Open het infovenste­r van de app, selecteer het icoontje en druk op Backspace.

3 Nieuw van klembord

Ga terug naar Voorverton­ing en kies ‘Archief>Nieuw van klembord’. Kies links bij de miniaturen versie ‘ 1’ en klik vervolgens op de afbeelding rechts. Toets Cmd+A om alles te selecteren en Cmd+C om het te kopiëren.

6 Opslaan

Sla het nieuwe icoontje op als je tevreden bent met het resultaat. Toets Cmd+A om alles te selecteren en Cmd+C om te kopiëren. Sluit alle vensters van Voorverton­ing en open weer het infovenste­r uit stap 2.

9 En door!

Heb je de smaak te pakken? Blader dan vooral door naar onze Genius op pagina 66. Daarin gaan we nog meer in op het creatieve proces en ontwerpen we een compleet nieuw icoontje voor Big Sur.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands