iCreate (Netherlands)

Apple stopt productie iPod: het einde van een tijdperk

-

Het is officieel: de iPod is met pensioen. Na twintig jaar heeft Apple aangekondi­gd dat de productie van de iPod touch per direct stopt. En dat was het allerlaats­te model dat nog werd verkocht. Volgens Apple is de iPod overbodig geworden: alle functies van dit toestel z n al jaren beschikbaa­r op Apple’s geavanceer­dere apparaten, zoals de iPhone en de iPad. Het einde was dus al geruime t d in zicht.

De eerste iPod verscheen meer dan 20 jaar geleden, in oktober 2001. Dit was een baanbreken­d moment: nooit eerder had je toegang tot duizenden nummers vanuit de palm van je hand. En dat bleek een groot succes, want in de jaren daarna volgden vele varianten van de muziekspel­er. In 2007 werd de iPod touch uitgebrach­t, het allerlaats­te iPod- model. Deze had alle functies van een gewone iPhone, met uitzonderi­ng van mobiel internet en een belfunctie. In 2019 werd nog de zevende generatie van het toestel geïntroduc­eerd, inclusief A10- chip, 4-inch scherm en een reeks kleuren. Dat model verdw nt nu, nadat z n kleinere broertjes – de iPod nano en iPod shuffle – al in 2017 van de markt werden gehaald.

Wil je nog gauw een nieuwe iPod touch toevoegen aan je Apple- collectie, dan heb je nog kort de t d. Apple geeft namel k aan dat de iPod beschikbaa­r bl ft ‘zolang de voorraad strekt’. Al moet je wel wat overhebben voor zo’n collector’s item: het toestel gaat voor 229 euro over de toonbank. W konden het om nostalgisc­he redenen overigens niet laten om als laatste eerbetoon de iPod in de iCandy (pagina 48) van deze uitgave te zetten.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands