iCreate (Netherlands)

De EU gaat je iPhone binnenkort flink veranderen

-

In de Europese Unie wordt al een t d gewerkt aan de Digital Markets Act (DMA). Deze wet moet begin 2023 bedr ven als Apple en Google aanpakken, en hun diensten en software minder gesloten maken. In een gelekte versie van de wet – het gaat dus om een ‘work in progress’ – staan vier opvallende maatregele­n. W zetten ze voor je op een r .

1. Grote veranderin­gen App Store

De EU wil via de DMA forceren dat het mogel k wordt om apps via websites te downloaden, evenals via appwinkels van derden. Zo heeft Apple niet meer de volledige controle over welke apps je op je iPhone kunt installere­n. Dit brengt echter ook veiligheid­srisico’s met zich mee, omdat apps van het web virussen kunnen bevatten. Gelukkig is de keuze aan de gebruiker.

2. Universele Berichten-app

De Berichten-app op je iPhone werkt alleen als je wilt chatten met andere Apple- gebruikers. Stuur je er een bericht mee naar een Android- gebruiker, dan ontvangt h het als een ouderwets sms’ je. De EU wil dat berichten-apps samen gaan werken, zodat je in Berichten op je iPhone ook een chatberich­t kunt sturen naar een Android- gebruiker. Zelfs diensten van derden, zoals WhatsApp, moeten gaan werken met de standaard Berichten-app.

3. Écht andere browsers

In de App Store staan wel browsers als Google Chrome en Microsoft Edge, maar eigenl k z n dit niet meer dan vermomming­en voor Safari. Ze werken namel k op exact dezelfde WebKit- engine – Apple staat niet toe dat er andere engines worden gebruikt. In de DMA wordt specifiek genoemd dat het geforceerd gebruik van engines als WebKit verleden t d moet worden. Daardoor zouden browsers als Chrome en Edge op iOS eindel k daadwerkel k anders worden dan Safari.

4. Meer stemassist­enten

Stemassist­enten als Google Assistant en Amazon Alexa halen Siri op allerlei fronten in, en kr gen steeds meer geavanceer­de functies. Maar houd je de z knop (of thuisknop) van je iPhone ingedrukt, dan kun je alleen met Siri spreken. De DMA moet hier een stokje voor steken. De wet moet forceren dat bedr ven als Apple toestaan dat er ook andere stemassist­enten gebruikt kunnen worden. Zo kun je ‘ Hé Siri’ verwissele­n voor ‘OK Google’ of ‘Alexa’.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands