iCreate (Netherlands)

Flitsende fragmenten

Beeldmater­iaal verzameld, stijl toegepast – maar het échte monteerwer­k, dat begint nu pas.

-

Hoewel Magische film van al je beeldmater­iaal een lopend geheel maakt, is er alsnog flink wat monteerwer­k nodig voordat je het een Hollywoodp­roductie kunt noemen. iMovie heeft hier een uitgebreid menu voor. Dit vind je door een van je fragmenten te selecteren, op het penicoontj­e ernaast te tikken en naar ‘ W zig fragment’ te gaan. Het menu komt nu voor de dag: onderin staan negen bollen waarmee je een fragment bewerkt dat je in de t dl n hebt geselectee­rd. Heb je een veranderin­g toegepast, dan bek k je hem met de universele speelknop onder het filmpje. Wat elk bolletje doet? Dat lees je hier.

W zig

Magische film verkort fragmenten als iMovie ze te lang vindt. Wil je dit terugdraai­en, dan leg je een vinger op een video in de t dl n en sleep je de uiteindes naar links of rechts. Tik op ‘ W zig’ om het resultaat te bevestigen.

Titels

Je voegt een tekst toe aan een fragment door op ‘ Titels’ te tikken. Nu kr g je wat ingebouwde titellay- outs voorgescho­teld. Probeer ze allemaal, totdat je tevreden bent. Werkt ook prima voor teksten die eigenl k geen titels z n.

Tekst

Heb je b bolletje 2 een titel in een fragment geplaatst, dan is deze nog niet ingevuld. Dit verander je met het kopje ‘ Tekst’: tik hierop en er versch nt een toetsenbor­d waarmee je een meeslepend­e tekst schr ft.

Volume

Soms heb je een prachtig filmpje geschoten, maar wordt h verpest door achtergron­dgeluiden. Ga in dat geval naar ‘ Volume’ om het geluid uit te schakelen of te verstellen. Hier pas je ook het volume van eventuele muziek aan.

Muziek

Muziek toevoegen kan via het st lmenu én via het bolletje ‘ Muziek’ in het huidige menu. Ook hier geldt: b ‘ Soundtrack­s’ staat de standaardm­uziek van iMovie, met ‘ M n muziek’ en ‘ Bestanden’ upload je zelf muziek.

Voice- over

Voor fragmenten die wat toelichtin­g kunnen gebruiken, is er ‘ Voice- over’. Tik erop, selecteer een fragment en ga naar ‘ Start nieuwe voice- over’. Wel even je microfoon testen en tekst oefenen voordat je op ‘ Neem op’ tikt!

Snelheid

De filmpjes in je project worden op een normaal tempo afgespeeld, maar dit verander je b ‘ Snelheid’. Houd het rondje in de schuifbalk vast: hoe verder je hem naar rechts sleept, hoe sneller. Hoe verder naar links, hoe langzamer.

Vervang

Cut! Als je ineens een beter idee hebt, wissel je een foto of video snel met een andere. Selecteer het huidige fragment, tik op het bolletje ‘ Vervang’ en geef aan of je het nieuwe fragment direct schiet of uit je bibliothee­k haalt.

Verw der

Heb je alles geprobeerd en bl ft een fragment een drama? Doe jezelf een plezier: haal hem uit je project door het te selecteren en op ‘ Verw der’ te tikken.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands