iCreate (Netherlands)

Een slimme cycloop kijkt met je mee

Hij heeft één oog, maar ziet álles. Ook je hond die op de bank springt.

-

Foscam X5 | € 59,95

Een beveiligin­gscamera was in het verleden iets voor bedr ven, tankstatio­ns en mensen met te veel geld en bezittinge­n. Dat is het allang niet meer. Heel veel mensen hebben tegenwoord­ig zo’n ding in huis. En de systemen werken nog beter dan vroeger ook, want doorgaans staan deze camera’s in rechtstree­ks contact met je telefoon. Als er iets niet pluis is, kr g je direct een melding op je iPhone. Je kunt dan gel k live meek ken en ‘GESNAPT’ roepen naar de insluiper via de microfoon. Of ‘ Nú met die vieze pootjes van die bank af’, want er z n camera’s met huisdierhe­rkenning en dat is eigenl k best gezellig.

De Foscam X5 is er zo eentje: een 5-megapixel camera voor indoor gebruik die alt d en overal toegankel k is vanaf een app op je iPhone. H ziet eruit als een klein wit cycloop- robotje. En met dat ene enkele oog ziet h veel meer dan je denkt – komen we zo nog op. Maar om b het begin te beginnen: de camera had ik binnen een kwartier geïnstalle­erd. Dat is inclusief verwarring over het scannen van een qr- code (de camera moet een code op je iPhone scannen, in plaats van andersom). En ook inclusief een activatiem­ail met een link waarop ik binnen twee minuten moest klikken, die tot twee keer toe pas na drie minuten arriveerde.

Als een uil

Vanaf je iPhone kun je live meek ken met wat er in je huis gebeurt. Dat ene oog van de cycloop bl kt zo ongeveer alziend. Je kunt de camera namel k laten draaien, b na als een uil. H kan 350 graden ‘pannen’ en je kantelt hem met 70 graden. Dan heb je toch wel een groot deel van een ruimte in beeld. Ook ’s avonds doet het ding wat-ie doen moet. Geen gruizige beelden à la Opsporing Verzocht, want de camera heeft infrarood-nachtzicht tot acht meter, wat genoeg is voor de gemiddelde Nederlands­e huiskamer.

Natuurl k hoef je niet zelf constant mee te loeren of de beelden achteraf terug te k ken als het kwaad al geschied is. De notificati­es stromen binnen, want die ontvang je als er beweging of geluid wordt gedetectee­rd. De camera is zelfs zo slim dat-ie pakketjes, voertuigen, dieren en mensen kan onderschei­den. ’s Avonds kun je terugblade­ren door een ‘ Dagel kse samenvatti­ng’ van mogel k interessan­te beelden. Je kunt beelden lokaal opslaan op een SD-kaartje of in de Foscam Cloud (€ 3,99 per maand).

Niet zo gepol st

Een vlotte installati­e, een camera met een helder beeld waar nauwel ks vertraging in zit, prima tweeweg- communicat­ie, een app die je snel waarschuwt b onraad: dat is allemaal op orde. Toch hebben we er gemengde gevoelens b . Voor volledig gebruik van alle geavanceer­de functies heb je een abonnement nodig. De eerste maand is gratis en dat is mooi, maar daardoor bl ft ook onduidel k wat nu sowieso werkt en waarvoor je moet betalen. De functies in de app z n soms zo slecht vertaald, dat je geen idee hebt of je een functie aan of juist uit zet. En in plaats van Siri, moet je het doen met Alexa of de Google Assistant. Er is geen ondersteun­ing voor de Woning-app en je kunt dus geen gebruik maken van Veilige video in HomeKit. Kortom: we missen net een beetje dat Apple-achtige, gepol ste. Maar goed: voor zes tientjes vinden w onze éénoog best een koning.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands