iCreate (Netherlands)

Work-out: dé app voor sporters

-

Er zijn veel apps voor de Apple Watch, maar de belangrijk­ste voor sporters is Work-out. In deze Watch-app vind je allerlei soorten work-outs voor vrijwel elke sport die je maar kunt bedenken. Uiteraard vind je er ook meerdere work-outs voor binnenspor­ten en de fitness-machines. Zo zijn er onder andere opties voor hardlopen, fietsen en zwemmen. Maar je vindt er ook work-outs voor krachttrai­ning, core-training, Yoga, Tai chi en nog veel meer.

Work-out starten

Om een work-out te starten op je Apple Watch druk je eerst op de Digital Crown (dit is de ronde knop aan de zijkant). Vervolgens tik je in het app-overzicht dat tevoorschi­jn komt op het icoon met het rennende mannetje. Scrol vervolgens door de lijst en kies de work-out die je wilt starten, bijvoorbee­ld ‘Binnen fietsen’. Je Apple Watch begint met aftellen en na drie seconden worden je gegevens getoond en bijgehoude­n. Je kunt deze countdown ook overslaan door op het scherm te tikken. Overigens zal je Apple Watch soms ook automatisc­h vragen of je bezig bent met een work-out. Dit doet hij bijvoorbee­ld wanneer je een lange wandeling of flinke fietstocht maakt.

Work-out bekijken tijdens het sporten

Om tijdens het sporten de gegevens van een work-out te bekijken, til je gewoon je pols op. Je ziet dan onder andere de ringen met je activiteit­en, de verstreken tijd, de afgelegde afstand, je gemiddelde tempo, het aantal verbrande calorieën en je hartslag. Door aan de Digital Crown te draaien of over het scherm te vegen, bekijk je nog meer gegevens. De gegevens die je tijdens de work-out ziet, verschille­n afhankelij­k van de sport die je beoefent. De onderdelen die er altijd staan, zijn de duur, de actieve calorieën (dit zijn de calorieën die je tijdens deze activiteit hebt verbrand) en de totale hoeveelhei­d calorieën. Helemaal onderaan vind je je hartslag.

Veeg je tijdens het sporten naar rechts op je Apple Watch, dan krijg je een aantal menu-opties te zien. Hier heb je bijvoorbee­ld de mogelijkhe­id om de work-out te stoppen of even te pauzeren. Ook kun je segmenten toevoegen wanneer je de work-out-gegevens van een specifiek gedeelte van je route wilt vastleggen.

Hartslagzo­nes

Veeg je vanaf het hoofdscher­m naar boven, dan zie je de hartslagzo­nes. Veeg je nog een keer naar boven, dan verschijne­n de bewegingsr­ingen. De hartslagzo­nes zijn niet bij elke work-out te zien, maar bijvoorbee­ld wel als je aan het fietsen bent.

Work-out beëindigen

Ben je klaar met je work-out? Dan voel je een trilling en hoor je een signaal. Je hoeft daarna niet per se te stoppen met sporten: ga gerust door als je dat wilt. Ben je na verloop van tijd toch écht klaar met je work-out? Veeg naar rechts over het scherm en druk op ‘Stop’. Wel blijft de hartslagme­ter nog drie minuten actief nadat je een work-out hebt afgerond.

Work-outweergav­e aanpassen

Elke work-out toont zijn eigen setje gegevens, maar sommige weergaven hiervan kun je naar wens aanpassen. Open hiervoor eerst eens de Work-out-app op je Apple Watch, veeg naar de work-out die je wilt doen en tik hierbij op het bolletje met de drie puntjes. Scrol nu helemaal naar beneden voor ‘Voorkeuren’ en kies voor ‘Work-out-weergaven’. Blader vervolgens door de verschille­nde weergaven. Heb je de gewenste weergave gevonden? Tik hierbij op ‘Voeg toe’. Tik ten slotte op het pennetje naast deze weergave om de bijbehoren­de gegevens verder naar wens aan te passen.

Voeg meer work-outs toe

Wanneer je door de work-outs op je Apple Watch bladert, zie je dat er standaard een behoorlijk aantal wordt weergegeve­n. Staat jouw sport er niet bij? Dan kun je door alle beschikbar­e work-outs bladeren. Daarvoor moet je helemaal naar onderen scrollen en tikken op ‘Voeg work-out toe’. Blader vervolgens door alle aanwezige work-outs en kies de oefening die je wilt gebruiken.

Maak een intervaltr­aining

Bij een intervaltr­aining loop je steeds sneller en neem je tussendoor wat herstelmin­uten. Vooral wanneer je net begint met sporten of nog conditie moet opbouwen, is dit een goede manier om te beginnen. Dit kun je instellen in de Work-out-app op de Apple Watch. Open de app en tik op de drie puntjes bij bijvoorbee­ld ‘Buiten hardlopen’. Vervolgens scrol je naar beneden en tik je op het pennetje bij een van de aangepaste work-outs met herhalinge­n en rustmoment­en. Hier kun je de intervaltr­aining geheel naar wens aanpassen. Heb je alles ingesteld? Dan scrol je naar beneden en tik je op ‘Start work-out’.

Hartslagzo­nes checken

Nog meer uit je training halen? Op de Apple Watch en iPhone kun je hartslagzo­nes bekijken. Dit kan tijdens het sporten, maar ook rustig achteraf. Hartslagzo­nes helpen je om je meer te richten op het verbeteren van je conditie of het verbranden van lichaamsve­t. De hartslagzo­nes zijn voor ieder persoon verschille­nd en de Apple Watch wordt ook steeds beter in het inschatten van jouw specifieke zones. De meeste sporters willen tijdens het trainen in hartslagzo­ne 2 of 3 blijven; hoger kan ook, maar doe dit nooit te lang.

Om de hartslagzo­nes te bekijken tijdens het sporten, start je een work-out en wacht je tot de tijd begint te lopen. Daarna veeg je naar boven op je Apple Watch. Je krijgt dan de hartslagzo­nes te zien en het witte pijltje geeft aan in welke zone je momenteel zit. Bij sommige work-outs zie je ze niet, omdat ze daar minder relevant zijn. Zo zul je ze bijvoorbee­ld bij krachttrai­ningen niet zien. Overigens vind je de gegevens ook op je iPhone, in de Conditie-app. Je moet dan op ‘Toon meer’ tikken bij het kopje ‘Hartslag’ van een work-out.

Voltooide work-outs bekijken

Wil je weten welke work-outs je allemaal gedaan hebt de afgelopen periode? Dat kan! Pak je iPhone er maar bij. Open de Conditie-app op je iPhone en ga naar het tabblad ‘Overzicht’. Tik daarna naast ‘Geschieden­is’ op ‘Toon meer’. Hier kun je alle work-outs bekijken. Overigens vind je ook in de Gezondheid-app veel informatie over je voltooide work-outs. Tik daarvoor in de app op ‘Gegevens’ en onder ‘Categorieë­n’ op ‘Activiteit’.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands