koken & genieten

In het seizoen... wortel

-

Wat is het?

Wortels zijn een van de meest gegeten groenten in Nederland, na tomaat en komkommer. De groente behoort tot de wortel- en knolgewass­en, net als bijvoorbee­ld rode biet, knolselder­ij, radijs en pastinaak. Van april tot en met december zijn wortels verkrijgba­ar van Nederlands­e bodem. Je koopt wortels vaak in een bos met het loof er nog aan. Zo’n bos noemen we bospeen. Dit maakt deel uit van de familie ‘Umbellifer­ea’, waar ook selderij en peterselie onder vallen. In de supermarkt vind je wortels ook panklaar gewassen en gesneden in het koelvak.

Wat kun je ermee?

Wortels kun je op allerlei manieren eten. Rauw zijn ze lekker als tussendoor­tje of bij de lunch, of bij de borrel met een yoghurtdip­sausje bijvoorbee­ld. Wortels kun je ook goed raspen, lekker als onderdeel van een salade. De bekendste bereidings­wijze is waarschijn­lijk koken. Gekookte wortels worden veelal als onderdeel van een avg’tje gegeten, of verwerkt in hutspot. Daarnaast kun je wortels ook goed roosteren in de oven of grillen in de grillpan. Daardoor worden ze lekker zoet. En wist je dat je wortels ook in zoete baksels kunt verwerken? Probeer eens de sinaasappe­lworteltaa­rt van p. 64.

Hoe kan je het vervangen?

Qua vorm en textuur kun je wortels vervangen door pastinaak. Houd er wel rekening mee dat wortels een stuk zoeter zijn, en pastinaak wat kruidiger en nootmuskaa­tachtiger. Ook zoete aardappel kun je als vervanging gebruiken.

Waar smaakt het naar?

Wortel is vrij zoet van smaak. Wanneer je wortels kookt of roostert, komt de zoete smaak nog meer naar boven. Rauwe wortels zijn knapperig, maar wanneer je ze gaart worden ze boterzacht.

Hoe moet ik het bewaren?

Rauwe wortels bewaar je zo’n drie tot vijf dagen in de koelkast. Wanneer je het loof verwijdert zijn ze wat langer houdbaar en kun je ze in een gesloten, geperforee­rde zak zo’n één tot twee weken koel bewaren. Alleen in reepjes of in plakjes gesneden wortel kun je invriezen; blancheer de groente ca. 2 minuten voordat je hem invriest. Goed afgesloten kun je ze eenmaal ingevroren tot 12 maanden bewaren.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands