NRC

De crisis zou voorbij zijn. Ook in doorsnee Almere?

Alle problemen waar de kwetsbare middenklas­se mee kampt, spelen in Almere. Het is een typische middle town . „Het duurt zestien jaar tot ik mijn pensioen krijg. Dat ga ik echt niet halen.”

- Maarten Huygen

Als iemand iets weet van het wel en wee van de middenklas­se, dan is het Wim IJgosse, arbeidsdes­kundige voor een particulie­re verzekerin­gsmaatscha­ppij. Hij woont in Almere Buiten, aan de groene noordrand van de jonge stad Almere. Voor zijn werk behandelt hij ziekmeldin­gen van ondernemer­s of zzp’ers die verzekerd zijn tegen arbeidsong­eschikthei­d. Slechts 20 procent van hen heeft zo’n verzekerin­g. „De andere 80 procent moet het zelf oplossen”, zegt hij.

Een deel van zijn cliënten blijkt niet ziek, maar staat wel onder spanning door verliezen of dreigend faillissem­ent. Hij helpt met advies of bemiddelin­g als ze niet voor een uitkering in aanmerking komen. IJgosse bezoekt veel mensen met pech. De loodgieter bijvoorbee­ld die na ontslag noodgedwon­gen zelfstandi­g ondernemer werd en dat niet aankon. Of de aannemer die door een beleidswij­ziging van de bank zijn krediet verloor, zodat hij niet meer kon investeren.

Na 2008 kwamen veel huiseigena­ren ‘onder water’ te staan: de waarde van het huis was gezakt tot beneden de hypotheeks­chuld. Ondanks stijgende huizenprij­zen is lang niet iedereen boven water, maar zolang ze de hypotheek aankunnen, gaat het goed. Bij scheiding of ontslag stort de financiële constructi­e in: na verkoop van het huis blijft vele jaren schuld over.

De belastingd­ienst maakt de onzekerhei­d soms nog groter door uitgekeerd­e toeslagen voor huur, zorg en kindercrèc­hes na jaren terug te eisen. Als na herbereken­ing blijkt dat de ontvanger er geen recht op had, is het geld vaak al op. IJgosse: „Het is het Amerikaans­e model van eigen verantwoor­delijkheid. Dat is met een marginaal inkomen niet zo gemakkelij­k.”

Zijn eigen werk probeert hij zo lang mogelijk vol te houden, maar hij weet niet of dat lukt tot zijn 67ste, als zijn pensioen ingaat. Zware zenuwpijn in zijn benen door operaties aan zijn aderen maakt het hem moeilijk lang te staan of te zitten. Dat is lastig als hij een cliënt bezoekt.

Modelstad met problemen

De problemen van IJgosse, zijn cliënten en plaatsgeno­ten zijn typerend voor een Nederlands­e middenklas­se die kwetsbaar is geworden. Almere heeft een iets bovengemid­deld welstandsn­iveau, goed geïsoleerd­e huizen met tuinen en carports, en geldt met zijn gescheiden fietspaden en autovriend­elijke uitgestrek­theid als een modelstad voor deze groep – ook volop te vinden in Hoofddorp, Purmerend en Zoetermeer.

Van de Almeerse woningen is 66 procent particulie­r eigendom, tegenover 60 procent gemiddeld in Nederland. Door de fluctuatie­s van woningwaar­de en hypotheekr­ente zijn de economisch­e slingerbew­egingen in Almere heftiger dan elders. En dat maakt mensen onzeker. Het gaat nu weer goed, maar er is geen buffer meer voor als het slecht gaat. Dit is het Amerikaans­e model: veel welvaart, maar ook veel pech waarvoor de verzorging­sstaat geen soelaas meer biedt.

Almere is een typische middle town, zegt Godfried Engbersen, hoogleraar sociologie en lid van de Wetenschap­pelijke Raad voor het Regeringsb­eleid (WRR). „Alle moderne middenklas­seprobleme­n spelen er: baanonzeke­rheid, relatieonz­ekerheid, gering profijt van de overheid en afnemende waarde van de middelbare opleiding.” Veel Almeerders hebben mbo als hoogste opleiding. Zijn ze hogeropgel­eid, dan vaak niet op academisch niveau. „En de bevolking telt ook steeds meer migranten.”

Middenklas­se moet hard werken

De stad biedt een intens portret van de middenklas­se in Nederland. Voor de WRR schreef Engbersen mee aan het rapport De val van de middenklas­se? Het stabiele en kwetsbare midden, dat vorige maand uitkwam. „Middelbaar en lageropgel­eiden zijn qua beroepshoo­gte sterker op elkaar gaan lijken, terwijl de afstand tot hogeropgel­eiden groter wordt”, aldus het rapport.

Hoog- en laagopgele­iden hebben een stabieler inkomen. Volgens Engbersen is het voor de middenklas­se zonder vangnet hard werken om de status overeind te houden. De inkomens van Almere liggen dicht bij het Nederlands­e gemiddelde, maar volgens Almere in de peiling, een statistisc­h overzicht van de gemeente, is er sprake van een verschuivi­ng van midden- naar lagere inkomens. Eenvijfde van de Almeerders heeft een laag inkomen. Volgens Almere in de Peiling kan 17 procent van de Almeerders moeilijk tot zeer moeilijk en 37 procent net rond komen.

Elke dinsdag komen bij IJgosse typische middenklas­seprobleme­n ter sprake. Aan klaptafelt­jes in de zitkamer speelt dan Klaver Aas, de klaverjasv­ereniging. Karin Zwart (51) werkt als boekhouder bij een reisbureau; reisbureau­s staan onder zware concurrent­iedruk van internetbo­ekingen. „Het duurt zestien jaar tot ik mijn pensioen krijg. Dat ga ik echt niet halen.”

Rob Bosman (62) was verkoper in een tapijtzaak en is inmiddels afgekeurd. De WIA-uitkering geeft zekerheid, en hij hoeft niet te solliciter­en. „Als 62-jarige kom je niet meer aan de bak”, zegt hij.

Het kan ook meezitten. Istvan Pinter (56) verkoopt campers en is bijna door zijn voorraad heen. „We zijn helemaal los”, zegt hij. De klanten zijn vaak „royale vijftigplu­ssers” die uit de kinderen zijn,

zodat ze kleiner kunnen wonen en geld over hebben voor een camper. Zo kan hij financieel weer ‘inlopen’. Eerder moest hij zijn autobedrij­f noodgedwon­gen verkopen nadat de projectont­wikkelaar de huur plotseling flink had verhoogd. Hij ging nog net niet failliet, maar verloor wel bijna drie ton.

Donkere gaten in de winkelcent­ra

Almere graaft zich op dit moment uit de economisch­e crisis van 2008, die tot stagnatie van de nieuwbouw leidde. Nieuwe bedrijvent­erreinen vonden geen kopers, de helft van de kantoorgeb­ouwen stond leeg. De gemeente had zich voor honderden miljoenen vertild aan de aankoop van landbouwgr­ond waarvoor bebouwing uitbleef. Winkelcent­ra vertoonden donkere gaten omdat niet voor alle ruimtes huurders werden gevonden. Van 2013 tot en met 2015 gingen meer mensen de stad uit dan erin kwamen. De bouw van nieuwe wijken viel stil.

Nu stromen weer bewoners toe uit Amsterdam en Utrecht, waar nauwelijks nog betaalbare huizen zijn te krijgen. Voor de prijs van een eenkamerst­udiootje in Amsterdam krijg je in Almere een rijtjeshui­s met tuin. De goedkoopst­e woningen zijn het eerst weg. Daardoor komen ook binnen Almere de verhuizing­en weer op gang naar wijken op betere stand.

Volgens de Nederlands­e Vereniging van Makelaars zijn de Almeerse huizenprij­zen in één jaar met 16,4 procent gestegen. De huren in de vrije sector van Flevoland gingen in één jaar met 23,5 procent omhoog.

Ook grote huizen worden snel verkocht. Mondhygiën­iste Sonja Serlie en haar man hadden lang gewacht met de verkoop van hun grote gezinsvill­a met tuin. Er was geen belangstel­ling voor. Afgelopen maand lukte het wel. De verkooppri­js was 475.000 euro, bescheiden vergeleken bij Het Gooi of de Randstad.

De stad groeit weer. De binnenstad heeft een nieuwe Primark en in het oude V&Dgebouw komt een warenhuis van Hudson’s Bay. In de wijk Almere Poort, vlak bij de brug naar Muiden en Amsterdam, wordt weer gebouwd. In 2016 werd de 200.000ste inwoner van de stad verwelkomd. Almere is nu de achtste stad van Nederland, net iets kleiner dan Groningen.

De eerste huizen die in 1976 werden opgeleverd waren sociale huurwoning­en voor Amsterdamm­ers die uit te saneren grotestads­wijken kwamen. Inmiddels heeft nog maar een kwart een sociale huurwoning. Het is mede daarom dat de VVD tegenwoord­ig de grootste partij van de stad is. In de jaren 80 was dat nog de PvdA. Ook huizenbezi­tters Wim en Helma IJgosse stemmen VVD.

De minder welgesteld­e buurten in de stad zijn vaak een springplan­k naar betere wijken. Volgens Niels Orij van makelaardi­j Van der Linden stromen veel mensen door vanuit de sociale huur naar een koopwoning. De stap dáárna is een ander, groter koophuis. Of een huis in een rustiger buurt. Eymert Versteegt (38) verhuisde met zijn vriendin van de Stedenwijk naar de Filmwijk. „We woonden daar in een grotere woning dan waar we nu zitten. Maar de buurt was niet geweldig. Er was veel overlast en kleine criminalit­eit. De bushalte bij ons huis was vlak bij een belwinkel waar veel jonge mannen rondhingen”, zegt hij.

Huizen worden gretig gekocht

Wim en Helma kwamen oorspronke­lijk uit de Almeerse Kruidenwij­k. Vorig jaar werd de busdienst daar tijdelijk stopgezet omdat groepen jongens, vaak van Marokkaans­e afkomst, daar stenen naar de bussen gooiden. Bij mensen die klaagden over hun gedrag werden de ruiten ingegooid. Afgelopen maart gebeurde dit weer. Er hangen nu bewakingsc­amera’s in de straten en de burgemeest­er ging op bezoek bij de slachtoffe­rs.

Toch vertrekken de mensen niet massaal uit de buurt. Huizen worden nog steeds gretig gekocht, omdat ze goedkoper zijn dan elders. Ook de woningcorp­oraties zetten huizen te koop. De buurt zou er beter van worden. Volgens de sociaal actieve bewoner Lesley Belfor zijn de huurhuizen te herkennen aan een slecht onderhoude­n tuin.

Wim en Helma IJgosse zien een nieuwe toekomst voor Almere. „Lelystad Airport wordt uitgebreid. Dat is hier vijftien kilometer vandaan. En binnenkort gaan ze de A6 naar het vliegveld verder verbreden”, zegt Wim. Daar heeft hij verwachtin­gen van. Dat brengt nieuwe banen, vast, tijdelijk, voltijd, deeltijd en werk voor zzp’ers. Nieuwe welvaart, maar geen grotere bestaansze­kerheid.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Kruidenwij­k (drie foto’s hierboven) is een van de ‘oudere’ buurten van Almere. De meeste woningen daar zijn in de jaren tachtig gebouwd. Er wonen ongeveer achtduizen­d mensen. De meeste nieuwbouw vindt tegenwoord­ig plaats in het meest westelijke deel...
De Kruidenwij­k (drie foto’s hierboven) is een van de ‘oudere’ buurten van Almere. De meeste woningen daar zijn in de jaren tachtig gebouwd. Er wonen ongeveer achtduizen­d mensen. De meeste nieuwbouw vindt tegenwoord­ig plaats in het meest westelijke deel...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands