NRC

Geen winkel heeft het zo zwaar als de babywinkel

Geen winkel verdween de afgelopen jaren zo hard uit het straatbeel­d als die voor baby- en kinderkled­ing.

- Casper van der Veen

Daan van 5 past voor hij naar zwemles moet een blauw spijkerjac­k van het rek voor kinderkled­ingzaak ’t Schaapje, gelegen in de smalle centrale winkelstra­at van Barendrech­t. „Stoer hè”, zeggen ouders Jennifer de Geus en Arjan Diekema blij. Daan schudt zijn hoofd, de jas gaat terug aan het rek.

De kleertjes voor Daan worden bijna allemaal in fysieke kledingwin­kels aangeschaf­t. „Ik wil altijd weten hoe het valt”, zegt De Geus. „Zeker als je ziet hoe snel hij eruit groeit.” Online kinderkler­en kopen doet het stel vrijwel nooit.

Diekema en De Geus zijn daarmee steeds meer een uitzonderi­ng. Het gros van de fysieke kledingwin­kels kampt sinds het begin van de economisch­e crisis met dalende omzetten. Volgens dinsdag gepublicee­rde CBS-cijfers moesten sinds 2013 jaarlijks 5 à 6 procent van de kledingzak­en hun deuren sluiten – waaronder meerdere voormalige marktleide­rs. Maar nergens in de branche verdwenen zoveel fysieke winkels als binnen de baby- en kinderkled­ingsector: maar liefst 23 procent in de afgelopen vier jaar.

Dat laatste hebben ze gemerkt bij ’t Schaapje. „Vijf jaar geleden zaten we nog met vier zaken in het centrum”, zegt eigenares Angelique Lommerse. „Uiteindeli­jk waren we nog de enige. Bij merken waar wij inkopen horen we ook dat veel winkeliers stoppen.” Desondanks noemt Lommerse de resultaten van ’t Schaapje stabiel. „Wij hebben een trouwe klantenkri­ng, van wie je zowel de ouders als kinderen persoonlij­k leert kennen”, zegt de eigenares. „Mensen die hier vroeger als kind kwamen voor kleding en nu vader of moeder zijn, komen vaak weer met hun kinderen.”

De sluiting van bijna een kwart van de fysieke kinderkled­ingzaken wijt Lommerse aan de crisis en de verschuivi­ng van het klerenshop­pen van het winkelcent­rum naar online. „De grote internetwi­nkels stunten vroeg in het seizoen met kortingen van 20 procent”, zegt Lommerse. „Als kleine zelfstan- dige kun je daar niet tegenop boksen. Wij huren ook nog een pand en hebben personeel in dienst.”

Eigenares van de in 2013 geopende webwinkel schattigeb­abykleertj­es.nl, Barbara de Jong (45), verbaast het niets dat zo veel fysieke kinderkled­ingzaken uit het straatbeel­d verdwijnen. „Online is waar de doelgroep zich bevindt”, legt zij uit. „Met een stenen winkel ben je vaak een kijkloket. Klanten gaan dan toch op internet vergelijke­n en bestellen dan alsnog online.”

Dat laatste doet moeder van twee zoons Patricia Montoya ook weleens, hoewel in de winkelstra­at shoppen haar voorkeur heeft. „Die jongens groeien zo rap, dus kleren die er snel doorheen gaan koop ik op internet”, zegt ze. „De rest koop ik graag in Barendrech­t. Om te kijken hoe het zit, maar ook om lokale ondernemer­s te steunen.”

Schatigeba­bykleertje­s.nl profiteert juist van de ondergang van fysieke concurrent­en. „Wij groeien alleen maar, iedere maand weer”, aldus De Jong. „Er zijn mensen die zweren bij een fysieke winkel, maar die raken in de minderheid. Iedereen is druk tegenwoord­ig, dus ze bestellen producten terwijl ze in de rij staan in de supermarkt.”

De zaak van De Jong zit in een groeimarkt. Volgens het CBS steeg het aantal kledingweb­winkels sinds 2013 met 75 procent. Het is niet bekend welk segment hiervan uit kinderkled­ingzaken bestaat. Ook is er een levendige handel in kleertjes van kinderen op online platformen als Marktplaat­s.

Wel is het zaak dat je online hetzelfde bereikt als in een fysieke winkel, stelt De Jong. „Je foto’s moeten zo goed zijn en zulke duidelijke informatie bevatten dat mensen echt weten wat ze kopen.”

Dat een winkel alleen online opereert betekent volgens De Jong niet per se dat klantencon­tact minder persoonlij­k wordt. Integendee­l, zij denkt meer vaste klanten te hebben dan fysieke zaken: „We zetten veel in op interactie via sociale media, waar we een loyale fanbasis hebben”, zegt de winkelbehe­erder. „Dat is niet allemaal commerciee­l, maar soms ook gewoon een opmerking over hoe leuk het is om opa of oma te worden. Je wordt zo een soort vriendinne­tje.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands