NRC

Duitse verpleger verdacht van nog 84 andere moorden

Grootste moordzaak uit Duitse geschieden­is, eerst genegeerd door het OM.

- Door onze correspond­ent Juurd Eijsvoogel BERLIJN

De zaak rond een Duitse verpleegku­ndige die patiënten vermoordde blijkt veel omvangrijk­er en gruwelijke­r dan tot nu toe bekend was. De man, die al eerder veroordeel­d werd tot levenslang voor het vermoorden van ten minste twee patiënten en poging tot moord op vier anderen, zou tussen het jaar 2000 en 2005 zeker nóg 84 mensen om het leven hebben gebracht.

Dat is de uitkomst van een drie jaar durend politieond­erzoek, waarvoor op verschille­nde begraafpla­atsen honderd lijken zijn opgegraven en onderzocht. Het werkelijke aantal slachtoffe­rs van de man ligt vermoedeli­jk zelfs nóg hoger, aldus de politie. Omdat veel overleden patiënten zijn gecremeerd, heeft men lang niet alle verdachte gevallen kunnen onderzoeke­n.

Dat de man jarenlang heeft kunnen moorden, wordt ook de twee ziekenhuiz­en waar hij werkte verweten. En openbare aanklagers liggen onder vuur omdat ze de zaak veel te lang op zijn beloop lieten. Wordt de nu 40-jarige Niels Högel veroordeel­d voor de nieuwe reeks bekend geworden moorden, dan is het een van de grootste misdaadzak­en in de Duitse geschieden­is.

In 1999 ging hij werken op de afdeling intensive care van een ziekenhuis in Oldenburg, in Nedersakse­n – en vanaf 2002 in een kliniek in Delmenhors­t, niet ver daar vandaan. Zijn werkwijze was steeds dezelfde, heeft hij bekend: hij diende ernstig zieke patiënten met een injectie medicament­en toe die ernstige hartstoorn­issen veroorzaak­ten en reanimatie noodzakeli­jk maakten. Vervolgens probeerde hij de patiënt te redden, om daarmee waardering van zijn collega’s te oogsten.

Lang niet altijd liep het echter goed af. „De mensen waren figuren in een spel voor u”, zei de rechter in 2015 te- gen hem. Twee artsen en vier verpleegku­ndigen moeten zich ook voor de rechter verantwoor­den, melden Duitse media, omdat ze de verdachte gang van zaken negeerden om de reputatie van het ziekenhuis niet in gevaar te brengen.

Voor het eerst liep verpleegku­ndige Högel in 2005 tegen de lamp, toen een collega hem op heterdaad betrapte. Een jaar later werd hij tot vijf jaar gevangenis­straf veroordeel­d voor poging tot doodslag. Terwijl hij gevangen zat, werd hij nog voor andere gevallen aangeklaag­d, waaronder in twee gevallen voor moord.

Maar dat hij veel meer mensen om het leven had gebracht, kwam pas veel later aan het licht. Dat dit zo lang duurde lag aan de openbare aanklager in Oldenburg, die maakte er geen werk van, ook niet toen nabestaand­en zich direct tot hem wendden Verpleegku­ndige H. werd in 2015 tot levenslang veroordeel­d. Toen was ook al duidelijk dat H. nog meer op zijn geweten had en dat er nóg een proces zou komen. Inmiddels heeft hij een bekentenis afgelegd voor 27 gevallen waarbij in opgegraven stoffelijk­e overschott­en resten van het medicijn zijn aangetroff­en waarmee hij de patiënten injecteerd­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands