NRC

We krijgen de media die we hier verdienen

- Tom-Jan Meeus Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeu­s) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Jutta Chorus.

H et handige van de media is: je kunt ze overal de schuld van geven. Het versimpelt dilemma’s. Neemt bijvoorbee­ld het terrorisme toe, of blijkt een ogenschijn­lijke aanslag op Amsterdam CS geen aanslag te zijn: ligt aan de media. Gaat het even moeizaam in de formatie: veroorzaak­t door media die ontijdig nieuws brengen. Is er te veel aandacht voor voltooid leven, of juist te weinig: schuld van de media.

Als vertegenwo­ordiger van traditione­le media – vroeger was je dan journalist, nu ‘opiniemake­r’ – heb je voortaan vooral succes als je afgeeft op de media. Je bent helemaal de gebraden haan als je uitroept dat de media feiten verzwijgen. Dan mag je bij Thierry Baudet spreken op een partijbije­enkomst over de media, want Thierry wijt het verval van het Westen in hoge mate aan, jawel, de media. Hij lijkt hierin nogal op Wilders – maar dit kan toeval zijn.

De machtigste man van de wereld laat intussen dagelijks ons voorland zien. Je hebt allerlei problemen in de wereld – Kim Jong-un, IS, Assad – maar op zijn Twitter-tijdlijn zijn zij niet de grootste bedreiging: dat zijn de media. N u heb je verschille­nde soorten media. Per soort hebben ze één overeenkom­st: ze stellen steeds minder voor. Omroepen hebben zo weinig geld en denkkracht over dat ze een oud-campagneme­dewerker van een politicus inhuren voor een film over die politicus. Kranten bereiken moeilijker mensen van beneden de veertig. Sociale media bereiken iedereen, maar stoppen ons in bubbels: fijn voor adverteerd­ers, dodelijk voor ons wereldbeel­d.

Gevolg is dat media per soort minder invloed hebben en uitgereken­d de actiefste criticus van de media, Donald Trump, profiteert hier het meeste van. In het onvolpreze­n campagnebo­ek Devil’s Bargain van Joshua Green vertelt Trumps oud-campagnele­ider Steve Bannon dat ze in 2016 bewust een onafhankel­ijk ogend instituut hadden dat onderzoeks­journalist­en tijdens de campagne voedde met verdachte feiten over crooked Hillary.

„De media kunnen het niet meer betalen om iemand zeven maanden op een verhaal te zetten”, zegt Bannon in het boek. „Wij wel.”

Zo groeit in het Westen de campagne tegen traditione­le media: uitgereken­d nu diezelfde traditione­le media zwakker staan, financieel of inhoudelij­k, en dus minder een tegenmacht tegen politici vormen dan ze ooit waren.

Intussen sluiten hele volksstamm­en zich op sociale media aan bij de kritiek op traditione­le media: de media zijn we voortaan zelf. Dus uiteindeli­jk krijgen ook wij hier de media die we verdienen.

In het hele Westen groeit nu de campagne tegen media die politici controlere­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands