NRC

Rijksreche­rche pakt raadslid op na lek rond benoeming Bossche burgemeest­er

- Door onze correspond­ent

DEN BOSCH . De Rijksreche­rche heeft vanochtend een 55-jarige raadslid uit Den Bosch aangehoude­n. De man wordt verdacht van het lekken van informatie rond de benoeming van de nieuwe burgemeest­er . Hij was een lid van de vertrouwen­scommissie die de nieuwe Bossche burgemeest­er Jack Mikkers voordroeg.

Het zou gaan om Sjef van C., van de eenmansfra­ctie ‘gewoon ge-DREVEN’, die vorig jaar oktober uit de lokale partij Rosmalens Belang stap- te. De verdacht mag voorlopig alleen contact hebben met zijn advocaat.

Half juli werd bekend dat de Rijksreche­rche onderzoek ging doen na een artikel in het Brabants Dagblad waarin opmerkelij­k veel details stonden over de, normaal gesproken, vertrouwel­ijke procedure van het voordragen van een nieuwe burgemeest­er. In de vertrouwen­scommissie zaten alle fractievoo­rzitters.

Zo zou volgens de krant Mikkers (VVD) niet de eerste keus zijn geweest voor de functie. Dat zou Jan Hamming (PvdA) zijn geweest, maar hij werd burgemeest­er van Zaanstad. Ook werden namen genoemd van andere kandidaten die gesollicit­eerd zouden hebben. Een van hen zou Rianne Donders zijn geweest. Ook dat lag gevoelig, omdat Donders slechts minder dan drie jaar de burgemeest­er van Roermond is.

Vertrekken­d burgemeest­er Ton Rombouts zei in juli in Trouw dat hij het lekken rondom zijn opvolging niet als een incident zag. Hij zei dat er de afgelopen jaren vaker vertrouwel­ijke beleidsdos­siers openbaar zijn gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands