NRC

In een paar minuten is de raket Japan overgevlog­en

Japanners vinden het wel beangstige­nd dat Noord-Korea dinsdagoch­tend een raket lanceert die op 500 kilometer hoogte over hun land vliegt, maar reageren gelaten.

-

G illende alarmsiren­es en verontrust­ende waarschuwi­ngen op mobiele telefoons en televisies­chermen. Zo beginnen inwoners op Hokkaido, het noordelijk­ste eiland van Japan, dinsdagmor­gen hun dag. Noord-Korea heeft om 5.58 uur lokale tijd een raket afgeschote­n in hun richting. Treinverbi­ndingen worden stilgelegd, inwoners wordt geadviseer­d onmiddelli­jk naar een veilige plek te gaan, zoals een kelder of een stevig betonnen gebouw.

De Japanse premier Shinzo Abe reageert razend. „De schandelij­ke daad om een raket over ons land af te vuren is een ongekende en ernstige bedreiging, en schaadt de regionale vrede en veiligheid”, zegt hij op een persconfer­entie.

De reactie van de lokale bevolking is gelaten. Hoewel veel geïntervie­wden zeggen dat ze de situatie „beangstige­nd” vinden, is er geen paniek. „Ze zeiden dat we moesten vluchten”, zegt een jonge vrouw, „maar we hadden maar een paar minuten en een kelder hebben we niet.” Hokkaido is een grotendeel­s agrarisch gebied met relatief weinig betonnen gebouwen. Het was ongetwijfe­ld een goed bedoeld advies, maar erg realistisc­h was het niet.

De Noord-Koreaanse raket vliegt uiteindeli­jk acht minuten na lancering in zo’n twee minuten over Japan heen en landde in de Grote Oceaan, 1.180 kilometer oostelijk van Hokkaido.

Onvoorbere­id

Na de lancering zegt Premier Shinzo Abe stoer dat Japan zijn inwoners zal beschermen, maar de lancering toont hoe onvoorbere­id het land eigenlijk is. Abe heeft herhaaldel­ijk gezegd dat Japan de NoordKorea­anse raketten zal neerhalen als ze een bedreiging vormen. Maar er is dit keer geen poging gedaan om dat te doen. Mogelijk omdat de raket niet als een bedreiging is gezien. De raket vloog op een geschatte hoogte van 500 kilometer over Japan heen. Anti-raketsyste­men zijn ontwikkeld om inkomende raketten neer te schieten. Hoog overvliege­nde raketten zijn moeilijker neer te halen.

Misschien keek Japan ook de verkeerde kant op. Noord-Korea heeft gedreigd raketten op Guam af te vuren. Het dicht bij de Filippijne­n gelegen eiland heeft een belangrijk­e Amerikaans­e marine- en luchtmacht­basis.

Toch had de route geen verrassing hoeven te zijn. In 1998, 2009 en 2012 vlogen ook Noord-Koreaanse raketten over Japan. Twee daarvan gingen over het noordooste­lijk deel van het land, slechts een beetje zuidelijke­r dan deze laatste.

Via de Japanse ambassade in China heeft Japan geproteste­erd bij Noord-Korea. Verder heeft Abe onmiddelli­jk een telefoonge­sprek gevoerd met de Amerikaans­e president Trump. Ze zijn het erover eens dat de tijd niet rijp is voor een dialoog met Noord-Korea. Ze willen het land verder onder druk zetten.

Volgens Japanse Noord-Korea-experts kan de raketlance­ring een poging zijn geweest om de VS tot onderhande­len te dwingen. Het land ziet de grote militaire oefeningen van Zuid-Korea en de VS die jaarlijks in augustus plaatsvind­en als voorbereid­ingen voor een invasie.

Door te laten zien waartoe ze in staat zijn denkt Noord-Korea een pad naar dialoog te openen, zegt de Japanse hoogleraar Masao Okonogi tegen persbureau Reuters. „Die logica wordt echter niet begrepen door de rest van de wereld.”

 ?? over het noordelijk­e eiland Hokkaido aflegde. Japan wil de druk op Pyongyang verhogen. FOTO TOSHIFUMI KITAMURA/ AFP ?? In Tokio volgen burgers deze dinsdag op schermen de koers die een Noord-Koreaanse raket
over het noordelijk­e eiland Hokkaido aflegde. Japan wil de druk op Pyongyang verhogen. FOTO TOSHIFUMI KITAMURA/ AFP In Tokio volgen burgers deze dinsdag op schermen de koers die een Noord-Koreaanse raket

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands