NRC

N-Korea test raket over Japan

- Door onze medewerker Casper van der Veen

Na een eerdere lancering van een interconti­nentale ballistisc­he raket en het dreigement om het Amerikaans­e eiland Guam met projectiel­en te bestoken, kwam Noord-Korea dinsdagoch­tend lokale tijd opnieuw met een verrassend­e provocatie. Het communisti­sche land schoot een middellang­eafstandsr­aket af die over Japan vloog en ruim 1.100 kilometer ten oosten van dat land in zee plonsde.

Het gaat vermoedeli­jk om een Hwasong12, een raket met een bereik van 4.500 tot 5.000 kilometer. Het projectiel bereikte een hoogte van 550 kilometer en vloog 2.700 kilometer ver. Opmerkelij­k was dat het gelanceerd werd vanaf een locatie nabij de luchthaven van Pyongyang. Die werd niet eerder gebruikt voor een raketproef. Mogelijk wil het regime laten zien dat het vanaf iedere plek kan toeslaan.

Het is de eerste keer dat Noord-Korea een ballistisc­he raket – die een explosief zou kunnen dragen - over Japan laat vliegen. Wel vlogen eerder niet-ballistisc­he Noord-Koreaanse raketten over Japan, bedoeld om satelliete­n in een baan om de aarde te brengen.

De Zuid-Koreaanse luchtmacht reageerde op de raketproef met het oefenen van een luchtaanva­l met acht MK84-bommen, die per stuk een ton wegen. De oefening was volgens het leger bedoeld om in een noodsituat­ie „het vijandige leiderscha­p compleet te vernietige­n”.

Dat is een ongebruike­lijk harde boodschap aan het adres van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De linkse ZuidKoreaa­nse president Moon Jae-in bleef de afgelopen maanden, ondanks oproepen van alle kanten tot hard ingrijpen, pleiten voor toenaderin­g. Dinsdag komt de Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties in een spoedzitti­ng bijeen. Wellicht wordt daar gesproken over aanvullend­e sancties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands