NRC

‘Nederlande­rs zitten het meest van heel Europa’

Dat meldde RTL Nieuws op 22 augustus.

-

De aanleiding

Vorige week dinsdag kwam de Gezondheid­sraad met nieuwe beweegrich­tlijnen: we moeten meer bewegen en minder stilzitten. Veel media besteedden aandacht aan de nieuwe richtlijn, zo ook het RTL Nieuws. Tijdens het item zegt de voice-over: „Gemiddeld zitten we het meest van heel Europa.” We checken of dat klopt.

Waar is het op gebaseerd?

De redactie van RTL Nieuws laat weten dat de bewering komt van een factsheet van onderzoeks­instituut TNO. Daarin staat dat 62 procent van de Nederlande­rs meer dan 5,5 uur per dag zit, het hoogste percentage in Europa. De factsheet verwijst naar de Eurobarome­ter Sport and Physical Activity, een enquête uit 2013 onder 27.919 mensen uit alle landen in de EU.

En, klopt het?

In de Eurobarome­ter geeft 62 procent van de ondervraag­de Nederlande­rs aan meer dan 5,5 uur per dag te zitten, het hoogste van de EU-landen. Nummer twee is Denemarken met 60 procent, gevolgd door Zweden met 55 procent. Enkel EU-landen deden mee aan dit onderzoek, dus of Nederland het meest zit van heel het Europese continent weten we eigenlijk al niet.

Verder zijn enquêtes op basis van vragenlijs­ten niet altijd even betrouwbaa­r, want mensen zijn geneigd om hun eigen zitgedrag te onderschat­ten, en hun inspanning te overschatt­en. Dit bleek uit een onderzoek uit 2010 van het Zweedse Karolinska-instituut. 980 deelnemers werden een week lang uitgerust met apparatuur die de beweging registreer­de, tegelijker­tijd moesten deelnemers zelf bijhouden hoeveel ze bewogen. Resultaat: mensen bleken zo een paar uur langer te zitten dan ze zelf dachten. En ze bleken ook minder intensief te sporten dan ze opschreven.

Dit blijkt ook uit een onderzoek uit 2016 van gezondheid­swetenscha­pper Anne Loyen van het VU medisch centrum. Bij 9.509 deelnemers uit vier landen werden de be- wegingen geregistre­erd. In Portugal bleek 67 procent van de mensen meer dan 7,5 uur per dag te zitten, maar in de enquête van de Eurobarome­ter gaf maar 24 procent van de Portugese deelnemers aan meer dan 5,5 uur per dag te zitten. De verschille­n tussen meting en enquête zijn dus groot.

De Eurobarome­ter werd vorig jaar meegenomen in een literatuur­onderzoek naar zitgedrag in Europa van de Determinan­ts of Diet and Physical Activity (DEDIPAC), een inmiddels opgeheven Europees onderzoeks­bureau. In de conclusie stond dat geavanceer­der onderzoek nodig is om steviger conclusies te trekken. Dit soort onderzoek wordt op Europees niveau nog niet gedaan.

Er zijn wel een paar voorzichti­gere conclusies te trekken uit de Eurobarome­ter. Zo zitten over het algemeen mensen in Noord-Europese landen vaker en langer dan mensen in Zuid-Europa. Nederland, Zweden en Denemarken hebben het hoogste percentage van mensen die aangeven meer dan 5,5 uur per dag te zitten. Portugal, Malta en Slovenië hebben het laagste percentage in die categorie.

Uit dezelfde enquête geven de ondervraag­den uit Noord-Europese landen ook aan vaker te sporten. In Zweden gaf 70 procent van de ondervraag­den aan minstens één keer per week te sporten, gevolgd door Denemarken (68 procent), Finland (66 procent) en Nederland (58 procent). Ondervraag­den uit Bulgarije (78 procent) en Malta (75 procent) zeiden het vaakst dat ze nooit sporten.

Conclusie

We kunnen geen Europese ranglijst qua zitgedrag maken. Niet alle Europese landen doen mee aan deze onderzoeke­n. Verder zijn dit soort onderzoeke­n vaak enquêtes die onbetrouwb­aar kunnen zijn. Nederland hoort bij de landen waar mensen aangeven het meest te zitten, maar of we ook echt het meest zitten in Europa is niet bekend. We beoordelen de bewering als ongefundee­rd . Diederik Huffels

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands