NRC

In het nieuws

-

In Sierra Leone vielen honderden doden door aardversch­uivingen, Texas werd getroffen door een orkaan met veel schade en maatschapp­elijke ontwrichti­ng tot gevolg. Slachtoffe­rs van overstromi­ngen en aardversch­uivingen krijgen een massabegra­fenis in Freetown, eerder deze maand.

AARDVERSCH­UIVING

en de lijken stapelden zich op in het lijkenhuis van Freetown. Mede door hulp van buurlanden en internatio­nale hulporgani­saties is daarin nu verbeterin­g gebracht. Bewoners van andere heuvels waar veel regen is gevallen worden geëvacueer­d. De overlevend­en van de Sugar Loaf Mountain krijgen onderdak in weeshuizen of andere sociale centra.

Geplaagd door humanitair­e rampen

Het regent nog steeds zwaar in WestAfrika. In Burkina Faso, Guinee en Congo leidt dit zware regenseizo­en tot aardversch­uivingen en doden.

Sierra Leone is een van de armste landen ter wereld en wordt al jaren geplaagd door humanitair­e rampen. Tot rond de eeuwwissel­ing woedde er een van de meest gruwelijke burgeroorl­ogen op het continent. Drie jaar geleden brak de hoogst besmetteli­jke ebola-epidemie uit met vierduizen­d dodelijke slachtoffe­rs. „Maar zo erg als nu heb ik het nog niet meegemaakt”, vertelde het voormalige hoofd van het lijkenhuis in Freetown tegen de BBC. „Opeens zo veel lijken tegelijk op mijn stoep is nieuw. Voor het eerst in mijn leven heb ik nachtmerri­es van stapels lijken.”

Zware regenseizo­enen betekenen altijd een ramp voor de armen. Ze worden weggevaagd door modderstro­men in sloppenwij­ken of meegesleep­t vanaf geërodeerd­e berghellin­gen. Illegale huizenbouw op de Sugar Loaf Mountain zorgde ervoor dat er geen goede afwatering meer was. Het hele land lijdt onder grove ontbossing, mede als gevolg van het achterhaal­de landbouwmo­del waarbij aan de vooravond van het plantseizo­en alle vegetatie in brand wordt gestoken.

Freetown groeit snel en landelijke gebieden worden opgeslokt. Speelden natuurramp­en zich vroeger louter op het platteland af, nu worden Afrikaanse steden vatbaar voor overstromi­ngen, aardversch­uivingen en epidemieën. Bij zware regen is het levensgeva­arlijk in de getto’s.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands