NRC

Meer zware orkanen, maar niet zo zwaar als Harvey

Voor orkanen zijn nog geen betrouwbar­e cijfers over een langere periode beschikbaa­r.

- Door onze redacteur

Marcel aan de Brugh

Op de Atlantisch­e Oceaan zullen door de opwarming van de aarde vaker zware orkanen gaan voorkomen, verwachten deskundige­n. Maar ze zullen niet allemaal zo veel regen lozen als Harvey nu boven Houston. Daar viel 155 millimeter per uur, met een verwacht totaal van bijna 1,5 meter. „Dat er nu zo veel regen valt, hangt samen met uitzonderl­ijke weersomsta­ndigheden”, zegt Rein Haarsma, bij het KNMI gespeciali­seerd in tropische cyclonen.

Wetenschap­pers discussiër­en al jaren over de relatie tussen klimaatver­andering en tropische orkanen. Warmer zeewater leidt tot meer verdamping, dus tot meer vocht en energie in de lucht. Dat vergemakke­lijkt het ontstaan van orkanen. Daardoor is lang gedacht dat het aantal orkanen zal groeien. Dat is tot op heden niet gebleken uit de waarneming­en.

Dat heeft meerdere oorzaken, zegt Haarsma. Om een klimaattre­nd waar te nemen heb je over een lange periode cijfers nodig. Voor orkanen zijn die er pas sinds de satellietw­aarneminge­n in de jaren zeventig. „Voorheen gebeurde het vooral op basis van scheepswaa­rnemingen. Dan kun je makkelijk orkanen missen.”

In het geval van tropische orkanen is een betrouwbar­e meetreeks nodig. Want in het orkaanseiz­oen op de Atlantisch­e Oceaan (van juni tot november) spelen veel factoren een rol. Is er op de Stille Oceaan een El Niño-jaar? Is het regenseizo­en in West-Afrika heftig? Zijn de oostelijke passaatwin­den uit Afrika sterk of zwak? Is op de Atlantisch­e Oceaan sprake van een langjarige warme of koude fase? Al die factoren leiden tot een grote natuurlijk­e variatie. Oftewel: het duurt lang om een veranderin­g in de trend waar te nemen.

Dan is er nog het inzicht dat opwarming van de aarde ook leidt tot opwarming van de troposfeer, de onderste laag van de atmosfeer. Dat werkt de vorming van orkanen juist tegen. Haarsma: „In een orkaan moet warme lucht kilometers kunnen stijgen. Dat wordt lastiger als de troposfeer warmer is.” Daarom voorspelle­n de klimaatmod­ellen nu juist een afname van stormen en kleinere orkanen op de Atlantisch­e Oceaan.

Alleen voor zware orkanen geldt dat weer niet. „Die herbergen voldoende energie om zichzelf in stand te houden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands