NRC

Texas wíl waterramp niet voorkomen

Nederland wil voorkomen dat water schade aanricht. Texas herbouwt liever achteraf. Een ideologisc­he kwestie, legt een expert uit. Staten kunnen bij een ramp rekenen op geld uit Washington

- Door onze redacteur een ondergelop­en snelweg om opgepikt

Maartje Somers

Een stad waar mensen met hun kinderen op de schouders door de straten waden en hun buren redden met kano’s en opblaasboo­tjes, als ze al niet vast zitten op de daken van hun huizen.

Beelden van het door orkaan Harvey ondergelop­en Houston, waar deze week nog veel meer regen wordt verwacht, gaan de wereld over. Dinsdagoch­tend waren tien doden gemeld. De laaggelege­n stad in Texas krijgt jaarlijks overstromi­ngen en recent onder meer de orkanen Rita (2005) en Ike (2008) voor de kiezen. Hoe kan Houston zich zo hebben laten overvallen?

Het is niet dat Texas niet wist dat de storm en regen eraan kwam, zegt planoloog Nikki Brand. „Maar de staat kiest er politiek-ideologisc­h voor zich er niet tegen te wapenen.”

De Nederlands­e maakt zich zorgen om vrienden en collega’s in Texas, maar verkeert „profession­eel in een staat van opwinding”. Ze is gespeciali­seerd in overstromi­ngsbescher­ming en als postdoc verbonden aan de TU Delft en de Texas A&M University, die samen onderzoek doen naar de beschermin­g van de Golfkust.

„Je hebt als overheid drie paden”, zegt Brand aan de telefoon. „Preventie, aanpassing van gebouwen en herbouw achteraf. Nederland heeft zich gedurende eeuwen het eerste eigen gemaakt. Houston kiest steeds voor het laatste.”

Texas handelt als een klassiek Republikei­nse staat, zegt Brand. „De vrijheid van het individu krijgt voorrang boven het collectief belang. Inmenging van de overheid vooraf wordt als kwalijk gezien. Voor promi- nente politici is het electorale zelfmoord over zoiets ingrijpend­s als een stormvloed­kering of een dijk te beginnen. Terwijl er wel een structuur voor rampenbest­rijding bestaat. Staten kunnen bij een ramp rekenen op geld uit Washington. Het zijn vooral kleine institutie­s zoals universite­iten, burgemeest­ers van kleine steden, of zelfs bewonersve­renigingen die pleiten voor preventie.”

Houston is er trots op een ‘ no-zoning city’ te zijn, legt Brand uit. „Er is geen ruimtelijk­e ordening van betekenis.” Tegelijker­tijd is de bevolking in de regio Houston de afgelopen de- cennia snel gegroeid tot meer dan zes miljoen inwoners. „Als kwetsbare en laaggelege­n gebieden lukraak worden volgebouwd en geasfaltee­rd, heeft dat gevolgen voor de afwatering. Met orkanen, maar vooral ook met zware regenval kan dat catastrofa­al zijn.”

Zondag verdedigde de burgemeest­er van Houston, Sylvester Turner, zijn besluit de miljoenens­tad niet te evacueren. „Dan creëer je een nachtmerri­e”, zei hij in een persconfer­entie. De stad had wel reddingsbo­ten klaarligge­n en opvangplaa­tsen ingericht.

Turners beslissing is verklaarba­ar, zegt Brand. Na orkaan Rita, luttele weken na orkaan Katrina, werd in het Texaanse kustgebied een evacuatie van zo’n drie miljoen mensen opgezet. Die ontaardde in chaos en eiste meer dan honderd levens voordat Rita überhaupt aan land kwam. „Mensen kwamen om doordat ze zonder water vast kwamen te zitten op de snelweg, of in paniek raakten en ongelukken veroorzaak­ten”, zegt Brand.

Toch wacht Texas orkanen niet volstrekt passief af. Zo inventaris­eren de county’s aan de kust door universite­iten aangedrage­n oplossinge­n, zoals een buffer van dijken, wetlands en oesterriff­en. Brand: „En grote institutie­s beschermen zichzelf. In 2001 liepen de kelders van het Texas Medical Center onder door de tropische storm Allison, met dode proefdiere­n en vernietigd­e generatore­n tot gevolg. Nu hebben ze speciale overstromi­ngsdeuren en luchtbrugg­en.” te worden door de hulpdienst­en.

 ??  ?? Inwoners van een voorstad van Houston hebben zich verzameld op een hoger gelegen deel van
Inwoners van een voorstad van Houston hebben zich verzameld op een hoger gelegen deel van
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands