NRC

Duitse luchtafwee­r komt onder Nederlands bevel

De Nederlands­e en Duitse strijdkrac­hten werken steeds nauwer samen. De systemen voor luchtafwee­r worden geïntegree­rd.

- Door onze medewerker

Mark Lievisse Adriaanse

Nederland en Duitsland gaan een verregaand­e militaire samenwerki­ng aan op het gebied van luchtverde­diging. De Nederlands­e commandant der strijdkrac­hten Tom Middendorp onderteken­t deze dinsdag samen met zijn Duitse collega Volker Wiekel een overeenkom­st om de luchtafwee­rsystemen van beide landen samen te voegen.

Daardoor komt de Duitse afweer onder bevel te staan van de Nederlande­rs. Beide landen gaan daarnaast in een nieuw op te richten kenniscent­rum onderzoek doen naar de bestrijdin­g van drones en raketten. Ook moeten kennis en regelgevin­g samengevoe­gd worden. De Duitse eenheid, driehonder­d militairen, blijft in Duitsland gevestigd, maar stuurt ter ondersteun­ing wel manschappe­n naar Defensie.

De integratie van luchtafwee­rsystemen is een volgende stap in de

Afgelopen zondag nog vertrok vanuit Den Helder het Nederlands­e marineschi­p Zr.Ms. Rotterdam naar Somalië voor een antipirate­rijmissie. Aan boord van dit transports­chip werken Nederlande­rs en Zweden samen. Ook zijn er Zweedse gevechtsbo­ten aan boord. steeds nauwere militaire samenwerki­ng tussen beide landen. Zo heeft een Nederlands­e brigade het bevel over een Duits tankbatalj­on, terwijl de brigade zelf is ondergebra­cht bij een Duitse pantserdiv­isie. Daarnaast werken tweeduizen­d Nederlands­e soldaten samen met Duitse soldaten in een speciaal daarvoor opgerichte interventi­e-eenheid. En vorig jaar is afgesproke­n dat een gevechtsee­nheid van Duitse mariniers wordt ondergebra­cht bij Nederlands­e collega’s.

Begin 2016 onderteken­den de Nederlands­e en Duitse ministers van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaer­t (VVD) en Ursula von der Leyen (CDU) een overeenkom­st die de samenwerke­n intensivee­rt. Voor Hennis is militaire samenwerki­ng binnen Europa een belangrijk speerpunt.

Volgens het Nederlands­e ministerie van Defensie is de samenwerki­ng nodig vanwege „uitdagende missies, bezuinigin­gen en reorganisa­ties” in beide landen. Zo is de Duitse luchtmacht verouderd, terwijl Nederland zijn tanks niet meer kon onderhoude­n. De kosten van gevanceerd­e luchtafwee­r zijn ook hoog. Volgens commandant Middendorp gaat het om „dure en technologi­sche hoogwaardi­ge” systemen. Een gezamenlij­k systeem met de Duitsers is beter betaalbaar.

Samen met Noorwegen en Duitsland heeft Nederland bovendien tanker- en transportv­liegtuigen aangekocht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands