NRC

DRIE VRAGEN OVER Een zitplaats wordt komende maand weer schaars in spitstrein­en

Nieuwe rijtuigen kunnen niet voorkomen dat de treinen voller worden. Investeren in nieuw spoor is hard nodig, zegt NS.

- Door onze redacteur

Mark Duursma

NS verwacht de komende maand een recordaant­al reizigers. Spitstrein­en op drukke trajecten zitten vol. Wen er maar aan, zegt NS-baas Roger van Boxtel: „In het drukke Nederland hoort staan in de spits erbij, net zoals de files op de weg.” Hoe druk wordt het? NS verwacht in september meer dan 35 miljoen reizigers. Vorig jaar waren dat er 33,3 miljoen. Op het spoor zijn op een gemiddelde werkdag ruim 1 miljoen reizigers. Landelijk stijgt dat aantal met 2,5 procent per jaar, in de Randstad met 5 procent. Oorzaken zijn volgens NS de aantrekken­de economie en de dalende werklooshe­id. NS vervoert circa 760.000 studenten, onder wie 100.000 mbo’ers die sinds dit jaar ook een Studenten OV hebben. Wat doet NS eraan? Meer stoelen. NS investeert 2,5 miljard euro in nieuwe treinen. Sinds eind vorig jaar zijn 58 met spoed bestelde stoptreine­n op het spoor gekomen, de laatste acht arriveren in september. Hierdoor, en door efficiënte­r onderhoud, zijn nu 200 rijtuigen meer beschikbaa­r dan een jaar geleden. Ze worden ingezet op de trajecten Amsterdam-Utrecht, Utrecht-Rotterdam, ApeldoornU­trecht, Almere-Utrecht en Nijmegen-Den Bosch. Vanaf 2018 komen er 118 nieuwe sprinters bij, vanaf 2021 79 nieuwe intercity’s.

Prijsprikk­el. De drukte is vooral een probleem in de ‘hyperspits', tussen 7.30 en 8.30 uur. Met korting probeert NS klanten te verleiden om daarvoor of daarna te reizen. In september, oktober en november krijgen Altijd Voordeelab­onnementho­uders 40 procent korting in de ‘schaduwspi­ts’: van 6.30 tot 7.30u en van 8.30 tot 9.00u. Deze korting geldt nu voor 6.30 en na 9.00u. Tussen 11.00 en 15.00u krijgen ze 60 procent korting.

Tienminute­ntrein. Vanaf december rijdt er iedere tien minuten een trein tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven, Dat levert 15 procent

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands