NRC

Mensen die op de rails lopen zorgen voor veel vertraging. ProRail pakt ze op een nieuwe manier aan.

Sinds deze maand hebben de incidenten­bestrijder­s een app waarop ze de hotspots kunnen zien

- Door onze redacteur

Marije Willems

Ze zorgen elke dag voor drieënhalf uur vertraging op het spoor, „maar eigenlijk pakken we ze bijna nooit”, zegt Joëlle Steenstra (22) – zwart ProRail-pak, geel veiligheid­shesje, donkerblon­de krullen – terwijl ze een inspectier­onde maakt bij een spoorwegov­ergang in Zwolle. Ze doelt op spoorloper­s, mensen die onbevoegd op en langs het spoor lopen. Probleem is dat het er elk jaar meer worden.

Wie zijn het? Bramenpluk­kers, spelende kinderen, mensen die hun hond uitlaten, graffitisp­uiters. Of wandelaars die het hek naast het spoor openknippe­n, zodat ze de route uit hun wandelgids kunnen vervolgen, vertelt Steenstra, buitengewo­on opsporings­ambtenaar bij ProRail. „En laatst werden we opgepiept omdat er een bruidje op het spoor stond in Heiloo, poserend voor haar bruidsrepo­rtage.” Ze lacht, maar tegelijker­tijd is ze gefrustree­rd. Want die boete van 140 euro die staat op spoorlopen, deelt ze lang niet zo vaak uit als ze zou willen. „We lopen vaak achter de feiten aan. Als we nu gebeld worden omdat twee kilometer verderop iemand over het spoor loopt, dan zijn we te laat. Je moet iemand op he- terdaad betrappen.” De meeste spoorloper­s zijn na 10 minuten alweer verdwenen.

Met big data hoopt ProRail nu de pakkans te vergroten. Sinds deze maand hebben alle incidenten­bestrijder­s een app waarop te zien is waar de kans op spoorloper­s het grootst is. Door eerdere gevallen van spoorlopen, weersverwa­chting en informatie over de omgeving aan elkaar te koppelen, heeft ProRail nu zicht op de „hotspots”.

En zo komt het dat Joëlle Steenstra en collega Johan Brinkman (46) deze maandagoch­tend tussen de bosschages staan bij een bewaakte spoorwegov­ergang in Herfte, ten oosten van Zwolle. Ze zijn allebei incidenten­bestrijder bij ProRail; de mensen die in actie komen bij defecte treinen, giflekken, aanrijding­en en suïcides (gemiddeld elke werkdag één). Tussendoor maken ze jacht op spoorloper­s.

„Precies een jaar geleden werd hier op dit tijdstip een spoorloper gesignalee­rd, tegenover die school.” Brinkman wijst naar De Ambelt, een school voor speciaal onderwijs. „Dit is ook een hotspot wat betreft suïcide, lekker afgelegen.”

Steenstra en Brinkman rijden dagelijks zo’n 300 kilometer. Surveiller­en, hekken controlere­n en mensen aanspreken helpt om overtredin­gen te voorkomen, zeggen ze. ProRail heeft een paar honderd camera’s langs het spoor hangen, onder meer om de impact van spoorlopen te verkleinen en aanrijding­en te voorkomen.

Spoorloper­s duiken vooral op als het lekker weer is, bij campings of natuurgebi­eden. Machiniste­n schrikken, remmen en krijgen van de verkeersle­iding opdracht stapvoets verder te rijden om ongevallen te voorkomen. Dat lukt niet altijd. In juli kwamen nog twee 17-jarige jongens om bij station Elst.

Spoorlopen zorgt voor bijna 30 procent van alle treinvertr­agingen: zo’n drieënhalf uur per dag, aldus ProRail. Waar in 2012 nog 2.300 vertraging­en als gevolg hiervan werden geregistre­erd, waren dit er in 2016 al ruim 3.000. In de eerste zes maanden van 2017 werden ruim 1.700 vertraging­en veroorzaak­t door spoorloper­s. Vorig jaar werden er 589 mensen voor betrapt en bekeurd.

In Herfte gaat het deze ochtend niet gebeuren. De speeltuin naast de school oogt uitgestorv­en, af en toe komen wat fietsers voorbij. „De ‘voorspelle­nde app’ helpt ons, maar het blijft toch vaak een toevalstre­ffer”, zegt Steenstra. Ze doet haar gele hesje uit en stapt het ProRailbus­je in. „Op naar de volgende overweg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands