NRC

Flamboyant­e goeroe krijgt 20 jaar voor verkrachti­ng

De omstreden goeroe Gurmeet Ram Rahim Singh hoorde zijn straf in de cel. Nieuw geweld door zijn volgelinge­n bleef uit.

- De door zijn volgelinge­n aanbeden Indiase goeroe Gurmeet Ram Rahim Singh. Door een onzer redacteure­n

De omstreden Indiase goeroe, die vrijdag al schuldig was bevonden aan de verkrachti­ng van twee vrouwen, is maandag door een Indiase rechtbank tot twintig jaar celstraf veroordeel­d.

Uit vrees voor nieuwe onlusten in verband met zijn veroordeli­ng is in de noordelijk­e deelstaten Punjab en Haryana een uitgaansve­rbod uitgevaard­igd. Politie en leger hadden bevel gekregen zo nodig met scherp te schieten op boze volgelinge­n van de goeroe die zich hieraan niet hielden.

Afgelopen vrijdag kwam het tot ernstige ongeregeld­heden toen de flamboyant­e goeroe, de 50-jarige Gurmeet Ram Rahim Singh, schuldig werd bevonden aan het misbruik van de vrouwen. Meteen daarna gingen duizenden aanhangers woedend de straat op in Punjab en Haryana. Ze vielen onder meer journalist­en en politieage­nten bij de rechtbank aan. Ook in de hoofdstad New Delhi was het onrustig. In totaal kwamen 38 mensen om en vielen er honderden gewonden. Overheidsg­ebouwen en auto’s werden in brand gestoken.

De Indiase autoriteit­en achtten het te gevaarlijk om de goeroe maandag naar de rechtbank te laten komen en hem daar zijn straf toe te kennen. In plaats daarvan vloog de rechter naar de gevangenis in de plaats Rohtak waar goeroe Singh vast zit.

De bebaarde Singh, die wel 'Rockstar Baba’ wordt genoemd, kreeg twee keer tien jaar cel voor elk van de twee vrouwen die hij volgens de rechtbank had verkracht. Hij zal de straffen na elkaar moeten uitzitten.

De advocaten van de goeroe, die volhoudt onschuldig te zijn, hebben echter al verklaard in beroep te gaan tegen het vonnis. De raadsman van de slachtoffe­rs zei op zijn beurt dat er inmiddels in totaal vijftig vrouwen zijn die zeggen seksueel te zijn misbruikt door goeroe Singh. Zij willen dat hij zich ook daarvoor voor de rechter verantwoor­dt. Binnenkort komt Singh bovendien nog voor de rechter op verdenking van moord.

Zijn groep, Dera Sacha Sauda, is een quasi-religieuze sekte. De meesten van zijn aanhangers zitten in de deelstaat Haryana. De sekte is al vaker in opspraak gekomen. Zo zouden 400 mannen door Singh zijn gedwongen om zich te laten castreren om „dichter tot God” te komen.

De groep, die naar eigen zeggen 60 miljoen aanhangers telt, zegt zich in te zetten voor arme mensen. In 2010 organiseer­de ze bij voorbeeld een massaal huwelijk waarbij duizend ‘vrijwillig­ers’ in de echt werden verbonden met prostituee­s.

De groep exploiteer­t verder 46 centra, die vaak als tempel, sociaal centrum en ziekenhuis tegelijk dienst doen. Dit soort sektes zijn in India heel populair en hebben grote invloed in het land.

Goeroe Ram Rahim Singh, die Dera Sacha Sauda al sinds zijn 23ste jaar leidt, speelde in verschille­nde films en staat bekend om zijn voorliefde voor glimmende sieraden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands