NRC

Energie opwekken met een gedraaid koolstofdr­aadje

Superlicht­e gedraaide draadjes van koolstof wekken stroom op als er ritmisch aan getrokken wordt. Handig in kleding.

- Door onze medewerker

Dorine Schenk Science. ren dichter bij elkaar te liggen waardoor de spanning en dus de hoeveelhei­d elektrisch­e energie toeneemt. Haines: „Wij wringen als het ware elektricit­eit uit de nanodraden.” Een twistron die dertig keer per seconde uitgerekt wordt, kan 250 Watt per kilogram draad opwekken.

De laatste jaren verschijne­n er steeds meer materialen die lichaamswa­rmte of trillingen tijdens het lopen gebruiken om elektrisch­e stroom op te wekken. Maar de hoeveelhei­d energie die dat oplevert, is vaak gering. De twistrons wekken meer energie op dan de meeste andere bestaande technieken.

De twistrons kunnen eenvoudig opgeladen worden door ze onder te dompelen in een elektrisch geleidende vloeistof. „Dat kan een simpele oplossing zijn van water met tafelzout”, vertelt Haines. Ook werken de twistrons met lage voltages, in tegenstell­ing tot andere methodes. Daardoor zijn ze een stuk veiliger.

„De draden zijn nog niet zo efficiënt als sommige grotere technieken, maar doordat ze uitzonderl­ijk licht en dun zijn, kunnen ze gebruikt worden voor kleine sensoren.” De onderzoeke­rs verweefden de draden in kleding om energie te halen uit de ademhaling. En ze spanden een twistron tussen een drijvende ballon en de zeebodem, om energie te winnen uit de zeegolven. In beide gevallen wekte de draad een kleine, maar duidelijk meetbare hoeveelhei­d energie op. De onderzoeke­rs zijn nu bezig met het verbeteren van de productie van de draden. „De productie van de draden is nu nog te duur.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands