NRC

Meer stroom nodig in Zuid-Europa door warmer klimaat

Door de opwarming zal de vraag naar elektricit­eit in Europa veranderen: meer in de zomer, minder in de winter.

- Door onze redacteur

Hester van Santen

In Zuid-Europa moet de airconditi­oning steeds harder werken door de opwarming van het klimaat. De vraag naar elektricit­eit zal daar de komende decennia merkbaar toenemen, berekenen Duitse klimaatwet­enschapper­s maandag in PNAS . In Noord-Europa daalt de behoefte aan stroom juist. Bulgarije heeft in de laatste decennia van de 21ste eeuw 6,5 procent meer stroom nodig dan nu. In Zweden wordt de stroomvraa­g juist 5 procent lager.

Ook de seizoensin­vloed verandert: Europa zal meer elektricit­eit nodig hebben in de zomer en minder in de winter.

Die verplaatsi­ng van de elektricit­eitsbehoef­te naar het zuiden en naar de zomer heeft volgens de auteurs „belangrijk­e gevolgen”. Er moet rekening mee worden gehouden bij de planning van toekomstig­e energiecen­trales, hoogspanni­ngsverbind­ingen en opslagcapa­citeit voor elektricit­eit. Alleen in de Europese landen met het meest gematigde klimaat, waaronder Nederland, zal de elektricit­eitsvraag door de opwarming niet veranderen.

De Duitse klimaatond­erzoekers baseren hun berekening op gegevens over het dagelijkse elektricit­eitsverbru­ik en de temperatuu­r in 35 Europese landen uit de jaren 2006-2012. Zo bepaalden ze hoe het stroomverb­ruik in ieder land varieert met de temperatuu­r. Vervolgens pakten ze er een bestaande Europees klimaatvoo­rspelling voor de 21ste eeuw bij, en sloegen aan het rekenen. Stel bijvoorbee­ld dat het in Nederland in de zomer 35 graden wordt, dan krijgt Nederland ook het elektricit­eitsverbru­ik van de huidige Zuid-Europese zomer toebedeeld.

Het model is schetsmati­g. Er is in de berekening­en ook geen rekening gehouden met bevolkings­groei, met technologi­sche vooruitgan­g of met economisch­e en culturele verschille­n tussen landen (werktijden, toerisme, etcetera). „De gegevens vertellen ook niet waarvoor de elektricit­eit is gebruikt”, reageert onderzoeke­r Leonie Wenz per e-mail. „Dat kan verwarming zijn, maar ook verlichtin­g of apparaten”.

Maar de vraag waar en wanneer in Europa elektricit­eit nodig is, wordt wel degelijk urgenter. Nu meer en meer elektricit­eit door wind- en zonne-energie wordt opgewekt, varieert de productie meer per seizoen en per regio in Europa. De verwachtin­g is dat gas- en kolencentr­ales in de toekomst vooral worden ingezet om de dalen in de productie van wind- en zonne-energie op te vangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands