NRC

Met het eindexamen Frans kan de rechter niet uit de voeten

-

r zijn dingen die niet onder de rechter horen. Neem de zaak van de 18-jarige scholier uit Breda. Zij deed eindexamen vwo en zakte doordat ze voor het onderdeel Frans 0,05 punt tekortkwam. Pech, kun je zeggen. Er zal altijd iemand zijn die met een fractie verschil zakt. Alleen, in dit geval was die grens poreus. En dat leidde tot een kort geding.

Er waren al klachten uit het veld over onduidelij­kheid van, en zelfs fouten in de opgaven van het eindexamen Frans. Een lerares becijferde dat het examen voor minimaal 16 procent uit de bocht was gevlogen. En er waren docenten die bekenden zich genoopt te hebben gevoeld om af te wijken van het officiële correctiem­odel, omdat zij hun leerlingen niet wilden benadelen.

De klachten troffen doel. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) stelde de honorering van het vwo-eindexamen Frans naar boven bij.

De zaak van de Bredase scholier draaide om een examenvraa­g met welbeschou­wd twee goede antwoorden. Zij koos voor het verkeerde goede antwoord. Maar achteraf kon niet meer onderschei­den worden wie het alternatie­ve goede antwoord gaf, daarom werd voorzien in een algemene compensati­e voor deze vraag. Wie de opgave fout maakte, was dus in het voordeel. Wie het goede antwoord gaf was in het nadeel, want die kreeg niet het volle pond.

Echter, oordeelt de Utrechtse kortgeding­rechter, het is niet meer ondubbelzi­nnig vast te stellen of deze leerling inderdaad werd benadeeld. Vandaar dat het CvTE geen onrechtmat­ig handelen kan worden aangewreve­n. Ook al heeft deze rechter vorige week bij de zitting bevestigd dat de leerling „het goede antwoord” gaf, hij moet nu toch oordelen dat ze geen recht heeft op een diploma. Waarmee een gammele examenopga­ve en een wankele herbereken­ing, beide van het CvTE, deze scholier haar examen kosten.

Ja, grenzen moeten getrokken worden. Maar hoe staat het met het veelgeroem­de onderwijs op maat? Past daar niet een cijfer op maat bij? Als een leerling vijfhonder­dste punt tekortkomt én eigenlijk een goed antwoord gaf, dan kies je toch voor die leerling, daar hoor je de rechter niet mee op te zadelen. Inderdaad, dat kan weleens niet eerlijk zijn voor de amorfe groep die „de anderen” heet. Maar het is fijn voor de dan geslaagde leerling, want die kan nu verder. Dat is de andere kant van die medaille en die had de voorkeur verdiend.

Al met al moet het CvTE zich dit onverkwikk­elijke geharrewar zwaar aanrekenen. Het heeft slechts bestaansre­cht als het garant staat voor de best mogelijke eindexamen­s. Het blaast zichzelf op als het moddert met examens en examinandi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands