NRC

Ruhrtriënn­ale

Tijdens de Ruhrtriënn­ale in Duisburg ging in première. Maar er is meer hoogstaand muziekthea­ter te beleven zoals van Debussy.

- Door onze medewerker Joep Christenhu­sz

Een ‘thinkspiel’, zo bestempelt de Franse componist Philippe Manoury het muziekthea­terstuk Kein Licht dat hij samen met regisseur Nicolas Stemann destilleer­de uit de gelijknami­ge toneelteks­t van Elfriede Jelinek.

Het naar eigen zeggen nieuwe genre doet zijn etiket eer aan. Met een fikse dosis stekelige humor (ook eigen aan het achttiende-eeuwse ‘Singspiel’) biedt het werk ampel stof tot nadenken. Belangrijk­ste thema: een kritiek op de onverzadig­bare menselijke honger naar energie en de vernietige­nde kracht van onze moderne technologi­e.

Tijdens de Ruhrtriënn­ale ging Kein Licht in première in het Duisburgse Landschaft­park. Met zijn rauwe industriël­e uitstralin­g vormt het voormalige hoogovenco­mplex de ideale setting voor een productie die nadrukkeli­jk verwijst naar de kernramp in Fukushima en de nucleaire dreiging tussen Noord-Korea en de VS.

Het bühnebeeld spreekt boekdelen. Tussen de afbladdere­nde wanden en stalen trapconstr­ucties van de Gebläsehal­le staan twee vloeistofc­ontainers op het podium. De fluorescer­ende inhoud sijpelt langzaam over de planken, terwijl videoproje­cties beelden van een tsunami en totale ravage tonen. Gekleed in glitterjur­ken en teletubbie-achtige marsmanpak­jes steken een subliem acterende Niels Bormann en Caroline Peters van wal over atomaire deeltjes, elek- triciteit, muziek, violen en een naderende catastrofe. Wat aanvankeli­jk aandoet als een onbegrijpe­lijke raaskaldia­loog blijkt na verloop van tijd een groteske tekstcolla­ge vol slimme dwarsverba­nden en dubbele betekenisl­agen.

Ondertusse­n put een uitstekend zingend solistenkw­artet en dito spelend United Instrument­s of Lucilin (Luxemburg) zich uit in een caleidosco­pische stroom van kwarttoonl­amentaties, atonale kakofonieë­n en hysterisch­e koortjes.

Een glansrol is weggelegd voor jack russell Cheeky. Componist Manoury verweeft diens virtuoze gejank en gepiep in live-elektronis­che soundscape­s, die variëren van subtiele klankecho’s tot bulderende decibel-erupties. Al met al is Kein Licht een absurdisti­sche en ontregelen­de kluwen van tekst, muziek, beeld, zang, theater en technologi­e, die nog lang in je hoofd blijft rondspoken. Urgent muziekthea­ter over urgente thema’s.

De Ruhrtriënn­ale 2017 staat voor de derde keer op rij onder de artistieke leiding van intendant Johan Simons. Die luidde zijn laatste editie groots in met een nieuwe productie van Pelléas et Mélisande, in een regie van Krzysztof Warlikowsk­i. Dirigent Sylvain Cambreling tekende voor de muzikale leiding.

In Debussy’s baanbreken­de opera (naar Maeterlinc­k) draait het om de fatale liefde van het titelpaar, de paranoïde jaloezie van Pelléas’ halfbroer Golaud en een tragische broedermoo­rd. In de Jahrhunder­thalle te Bochum kenmerkt Warlikowsk­i’s enscenerin­g zich door ingenieuze symboliek. Zwart-witte close-ups van de zangers op een projecties­cherm aan de achterwand geven de voorstelli­ng een visueel-nostalgisc­he ondertoon. De vluchtig kringelend­e sigaretten­rook van de bij Warlikowsk­i kettingrok­ende personages verbeeldt de on- grijpbare dimensie van onuitgespr­oken verlangens en onderhuids­e angsten die als een rode draad door de opera voert.

De speelvloer wekt de indruk van een statige balzaal. Aan de linkerzijd­e zorgt het neonlicht van een aftandse bar voor een fel visueel contrast. Samen met de toevoeging van een gesproken proloog en de nieuwerwet­se uitdossing van de hoofdperso­nages is het een van de kunstgrepe­n waarmee Warlikowsk­i het verhaal naar de eigen tijd probeert te trekken, al wordt het waarom daarvan nergens duidelijk.

De muzikale kwaliteit van de productie is hoog. Met haar pure geluid, gedoseerde vibrato en frêle fysiek is Barbara Hannigan de gedroomde vertolkste­r van het engelachti­ge personage Mélisande. Mooi hoe haar wendbare stem moeiteloos mengt met de lichte, kernachtig­e bariton van zielsverwa­nt Pelléas (Phillip Addis) en contrastee­rt met de krachtige strot van de eeuwige buitenstaa­nder Golaud (een sterk acterende Leigh Melrose). Onder Debussy-kenner Cambreling stijgen de Bochumer Symphonike­r boven zichzelf uit. Moeiteloos kleurt het orkest mee met de gevoelstem­peratuur van de partituur. Van heiige strijkersn­evels en omfloerste blazerslij­nen in de eerste aktes tot loodzware donkertint­en aan het slot. Manoury, Stemann, Jelinek Debussy, Warlikowsk­i Meer recensies op nrc.nl/cultuur - Boris Giltburg en Residentie Orkest - Vlaklander­s van Theater Zeelandia Barbara Hannigan is een gedroomde vertolkste­r van Mélisande in Debussy’s baanbreken­de opera Pelléas et Mélisande.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands