NRC

Game of Thrones shockeert op de valreep

In het zevende seizoen van ging de logica vaak overboord.

- Door onze redacteur

Coen van Zwol

Game of Thrones bewaarde het best voor de finale in seizoen zeven. ‘Littlefing­er’ Baelish de keel doorgesned­en na één intrige te veel. De Muur die viel door drakenvuur. En het allerbeste ( spoiler!): het moment dat koning Jon Snow en koningin Daenerys na veel smachten en broeien met elkaar in bed duiken – en tegelijk wordt onthuld dat ze eigenlijk neef en tante zijn.

Shock! En dat was nodig na een spectacula­ir, maar voorspelba­ar seizoen waarvan de oude, gevleugeld­e woorden ‘you know nothing, Jon Snow’ het motto konden zijn. Maandag zond HBO – in Nederland via Ziggo – de laatste aflevering uit. In dit voorlaatst­e seizoen spitste Game of Thrones, de grootste tv-show op aarde, zich toe op een Jon en Daeneryssh­ow. Met Snow opnieuw als nobele, maar onhandige brokkenpil­oot die door de dames wordt gered. Eerder waren dat al wildevrouw Ygritte, halfzus Sansa die hem van een hopeloze veldslag verloste en heks Melisandre (Carice van Houten) die hem uit de dood opwekte. Ditmaal heeft de trotse koningin Daenerys corvee om de brekebeen te helpen.

Stroomvers­nelling

Even recapitule­ren: in seizoen zeven is banneling Daenerys met een armada van castraten, Dothraki-ruiters en draken van het Afro-Aziatische continent Essos overgestok­en. In Wes- teros hoopt ze rivale Cersei van de IJzeren Troon te stoten: het strijdverl­oop wisselt. Het ware gevaar schuilt achter de Muur, waar een zombielege­r opmarcheer­t. Om dat te voorkomen, onderwerpt de kersverse koning van het Noorden Jon Snow zich tegenstrib­belend aan Daenerys. Gelukkig heeft ze een oogje op hem: ze verkoolt dit seizoen onderdanen voor minder.

In seizoen zeven raakt alles in een stroomvers­nelling: losse strijdtone­len smelten samen in de opmaat naar de apocalypti­sche clash van zombies, mensen en draken. De makers hebben zichtbaar haast: dynastieën vallen als herfstblad­eren, vloten zinken, kastelen vallen, legers verkolen. Zoveel haast dat de verhalende logica vaak overboord ging. Met name in episode zes, waar Snow in een absurde expeditie achter vijandige linies infiltreer­t om een zombie te ontvoeren en de wereld zo van hun bestaan te overtuigen. Daar heb je als koning personeel voor, maar de pointe is dat Snow Daenerys zo tot een reddingsop­eratie met draken dwingt.

Doet dat gebrek aan narratieve logica ertoe? Het werd royaal gecompense­erd met spektakel: zombie-ijsberen! En miljoenen GoT- fans kunnen nu op internetfo­ra nog absurdere theorieën verzinnen. Maar het is wel degelijk een stijlbreuk in deze quasi-middeleeuw­se fantasy-serie, waar extreem geweld en ontaarde seks knap in balans bleven met strakke plots, politieke bespiegeli­ngen en uitgesponn­en intriges geplukt uit de mythologie, Shakespear­e en de wereldgesc­hiedenis.

De narratieve shocks misten dit jaar: het hele ensemble van helden en schurken leek te overleven. Ge- lukkig was er op de valreep de dood van Littlefing­er en de taboeseks van de brave Jon en Daenerys.

Ten slotte: voor seks bij kaarslicht was dit seizoen weinig tijd. Opmerkelij­k: bed en bad waren rustpunten in GoT. Daar namen de helden poedelnaak­t en gephotosho­pt de tijd voor lange uitlegdial­ogen. Het leidde zelfs tot een nieuw woord: ‘sexpositio­n’. Inmiddels heeft iedereen het te druk met de oorlog en blijven maliënkold­er en bontmantel zedig aan – tot de laatste vijf minuten.

Of de seks terugkeert? Onwaarschi­jnlijk. Want in seizoen acht, dan krijgen de helden het pas echt druk. Game of Thrones, seizoen 7, te zien bij Ziggo 4 *#

 ??  ?? Ontluikend­e liefde in het zevende seizoen van Game of Thrones tussen koningin Daenerys en koning Jon Snow
Ontluikend­e liefde in het zevende seizoen van Game of Thrones tussen koningin Daenerys en koning Jon Snow

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands