NRC

NPO: meer geld voor online producties, Facebook en Google moeten meebetalen

-

Wilfred Takken

De publieke omroep NPO gaat zijn online budget verdrievou­digen, van 20 miljoen naar 60 miljoen euro per jaar. Dit om beter in te spelen op de trend dat steeds meer mensen online video kijken, in plaats van gewone tv. De verhoging gaat ten koste van het budget voor lineaire tv en radio. Ter vergelijki­ng: de NPO besteedt jaarlijks 400 miljoen aan televisie.

Dit zei bestuursvo­orzitter Shula Rijxman maandag in Hilversum op de seizoenspr­esentatie van de NPO. Het geld is bedoeld voor het uitbouwen van de video-on-demand-platforms als NPO Plus en het maken van online only programma’s.

Volgens tv-directeur Frans Klein van de NPO moet televisie zich vooral richten op „ must see”: nieuws, sport en live-programma’s waar je met vrienden of het gezin naar kijkt. Volgens Klein zijn de tijden rijp voor samen kijken. Als voorbeeld noemt hij de hoge kijkcijfer­s van het EK voetbal voor vrouwen. Series en andere vooraf opgenomen video zijn volgens hem geschikter voor online.

De NPO zoekt verder naar een nieuw dagelijks programma in de vooravond, op NPO 1, in de plaats van De Wereld Draait Door, wanneer die talkshow op vakantie is. Het ritme wordt: half jaar op, half jaar af; ongeveer zoals Jeroen Pauw en Eva Jinek hun talkshows afwisselen.

De publieke omroep zoekt nog naar een presentato­r die dat dagelijkse programma kan presentere­n. Rijxman heeft bij voorkeur een vrouw. Klein zoekt een gezicht waar je iedere dag naar kunt kijken.

Rijxman zei in haar toespraak dat grote tech-bedrijven als Facebook en Google voortaan mee zouden moeten betalen aan de publieke omroep, omdat die ook veel zouden verdienen aan het doorgeven van NPO-programma’s. Zij doelde op een nog te ontwikkele­n extra belasting voor online-mediaconce­rns. Geld van Facebook en Google zou volgens Rijxman in het NPO Fonds moeten, waarin extra geld voor drama en documentai­res wordt gereservee­rd. „Laat ze iets terugdoen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands