NRC

Gemeenten Groene Hart: stop groei van Schiphol

Zeven gemeenten in het Groene Hart vrezen uitbreidin­g van Schiphol. Ze zijn een campagne gestart: genoeg is genoeg.

- Door onze redacteur

Mark Duursma

Zeven gemeenten in het Groene Hart keren zich tegen uitbreidin­g van Schiphol. Ze vrezen dat groei van Schiphol zal leiden tot meer geluidsove­rlast en milieuverv­uiling in het rustige gebied tussen de vier grote steden. Het gaat om de gemeenten Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Bodegraven-Reeuwijk, Woerden, Gouda, De Ronde Venen en Stichtse Vecht.

De campagne ‘Geef stilte een stem’, die op maandag in Nieuwkoop van start ging, is volgens de bestuurder­s van de gemeenten niet gericht tégen Schiphol, maar vóór een „zorgvuldig­e belangenaf­weging bij de besluitvor­ming over verdere groei van Schiphol”. Op de website ikstemvoor­stilte.nl kunnen bewoners en andere belanghebb­enden hun mening geven.

Volgens Guus Elkhuizen, wethouder voor de lokale partij Samen Beter Nieuwkoop en een van de initiatief­nemers van de campagne, zijn de eisen van de gemeenten voorzichti­g geformulee­rd omdat bestuurder­s „nu eenmaal moeten laveren”. „Maar eigenlijk is onze boodschap: genoeg is genoeg. Het Groene Hart is aangewezen als een gebied voor rust en woongenot. Dat wordt door de overheid met voeten getreden.”

In een brief aan demissiona­ir staatssecr­etaris Dijksma (Infrastruc­tuur en Milieu, PvdA), met een afschrift aan formateur Zalm, pleiten de Groene Hart-gemeenten voor een focus op „vluchten die economisch relevant zijn”. Bedoeld zijn vluchten die de rol van Schiphol als mondiaal knooppunt versterken, en daarmee het vestigings­klimaat voor buiten- De limiet voor 500.000 vluchten op Schiphol wordt al dit jaar bereikt. landse bedrijven in Nederland. Volgens de gemeenten was het economisch rendement van de recente groei van Schiphol „niet bijzonder groot”. De brief is overigens niet onderteken­d door de gemeente Gouda.

De kritiek op verkeerde keuzes van Schiphol sluit wel aan bij kritiek van onder meer KLM, dat Schiphol te veel ruimte heeft gegeven aan budgetmaat­schappijen met vluchten op vakantiebe­stemmingen. De limiet van 500.000 vluchten per jaar, vastgestel­d voor 2020, wordt al dit jaar bereikt. Het aantal vluchten zal daardoor drie jaar lang stabiel blijven, maar Schiphol-topman Jos Nijhuis wil daarna groeien naar 600.000 vluchten in 2030. Werkgevers­organisati­e VNO-NCW pleit zelfs voor 800.000 vluchten.

Voorstande­rs van groei denken dat dit mogelijk is zonder extra geluidsove­rlast en milieuverv­uiling omdat nieuwe vliegtuige­n steeds schoner en stiller worden. Een andere beperking voor groei is echter veiligheid. In april

 ??  ?? dit jaar concludeer­de de Onderzoeks­raad voor Veiligheid dat een besluit over groei pas kan worden genomen als de huidige „veiligheid­srisico’s structuree­l zijn verminderd”.
De gemeenten wijzen er ook op dat een groot deel van het gebied rond Nieuwkoop,...
dit jaar concludeer­de de Onderzoeks­raad voor Veiligheid dat een besluit over groei pas kan worden genomen als de huidige „veiligheid­srisico’s structuree­l zijn verminderd”. De gemeenten wijzen er ook op dat een groot deel van het gebied rond Nieuwkoop,...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands