NRC

Buma/Stemra: gerommel in boekhoudin­g

-

Bij Buma/Stemra is jarenlang gefraudeer­d met de interne boekhoudin­g. In 2015 en 2016 zetten directiele­den geld opzij om eventuele financiële tegenvalle­rs voor de auteursrec­htenorgani­satie op te vangen. Dat blijkt uit een grootschal­ig onderzoek door advocatenk­antoor NautaDutil­h.

Maandag deelde directeur Wim van Limpt de bevindinge­n met medewerker­s, het College van Toezicht en leden van de organisati­e (auteurs, componiste­n en muziekuitg­evers).

Eind 2015 zouden de directiele­den zo’n zes miljoen euro hebben weggezet in ‘extra potjes’, schrijft RTLZ. Zo probeerden ze de budgetten op peil te houden, door bijvoorbee­ld met rekeningen te schuiven.

Woordvoerd­er Frank Janssen bevestigt de bevindinge­n. „Het zijn gemaakte kosten, maar die werden niet transparan­t in de boekhoudin­g opgenomen, en niet altijd op het moment ingeboekt dat de kosten eigenlijk werden gemaakt. Als organisati­e mag Buma/Stemra maximaal 15 procent van geïnde en uitgekeerd­e bedragen als beheerskos­ten rekenen. Men stuurde in de boekhoudin­g op het budget zonder de reële kosten weer te geven.”

Volgens de woordvoerd­er is niet bekend wanneer de fraude begon. NautaDutil­h keek in het onderzoek alleen naar de jaren 2015 en 2016.

Het is niet de eerste keer dat Buma/Stemra in opspraak raakt vanwege de financiën. In 2013 gelastte de Tweede Kamer al een onderzoek naar de organisati­e, vanwege corruptie. Adviesbure­au KPMG deed toen meerdere suggesties om de bedrijfscu­ltuur te verbeteren. De nieuwe jaarrekeni­ng wordt nu opgemaakt aan de hand van de onderzoeks­resultaten. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands