NRC

Hij moet Ubers reputatie oppoetsen

Taxi-app Uber, geplaagd door schandalen, krijgt een nieuwe topman: Dara Khosrowsha­hi van Expedia moet schoon schip maken.

- Door onze redacteur

Marc Hijink

Twee maanden na het vertrek van de omstreden topman/oprichter Travis Kalanick heeft taxi-app Uber vermoedeli­jk een opvolger gevonden. Het is Dara Khosrowsha­hi, op dit moment nog de baas van boekingssi­te Expedia.

Het bestuur van Uber wil deze van oorsprong Iraanse interneton­dernemer graag hebben, maar Khosrowsha­hi moet zelf nog wel akkoord geven. Amerikaans­e media meldden dat Uber eerst het eigen personeel wil inlichten – en wellicht houdt de autodeeldi­enst nog een slag om de arm.

Uber werd de afgelopen maanden geplaagd door breed uitgemeten schandalen en kampt met onrustige beleggers en onenigheid in het bestuur. De theoretisc­he waarde van het bedrijf, ooit geschat op bijna 70 miljard dollar, zou volgens schattinge­n op basis van secundaire handel met 15 procent gedaald zijn. Minstens.

Lichtpuntj­es zijn er ook. De Ubertop mag dan onthoofd zijn (behalve een topman is er ook geen financieel en operatione­el directeur meer), het bedrijf blijft zelf doordraaie­n. Het aantal mensen dat geen reguliere taxi bestelt maar de Uber-app erbij pakt, groeit nog altijd.

Afgelopen maand liet Uber geruststel­lende cijfers uitlekken: wereldwijd steeg het aantal trips met 150 procent ten opzichte van vorig jaar (Uber geeft daarvoor geen absolute cijfers). De omzet, 1,75 miljard dollar, verdubbeld­e ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016. Uber leed in drie maanden tijd 645 miljoen dollar verlies – 14 procent minder dan een jaar eerder.

Onlosmakel­ijk en onsmakelij­k

De to do- list van de nieuwe Uber-topman is lang. Khosrowsha­hi zal op zoek moeten naar een nieuwe financieel topman en operatione­el directeur als rechterhan­d. In voorbereid­ing op de beursgang – die hem wellicht steenrijk kan maken – moet Het Uber-bestuur was intern verdeeld over Dara Khosrowsha­hi als topman. Andere kandidaten waren Jeff Immelt (GE) en Meg Whitman (HP Enterprise). Khosrowsha­hi het imago van Uber oppoetsen, dat onder de leiding van Kalanick al zijn glans verloren had.

Oprichter Kalanick leek onlosmakel­ijk verbonden met zijn bedrijf, dat de toekomst van de taxi- en transports­ector ingrijpend wil veranderen. Zijn vooruitstr­evende aanpak zorgde ervoor dat Uber gewaardeer­d werd op die magische 70 miljard dollar .

Kalanick raakte echter in opspraak na een rapport over de vergiftigd­e, vaak seksistisc­he cultuur bij Uber. Kalanick vertoonde onsmakelij­k gedrag als topman; hij schoffeerd­e een Uberchauff­eur en nam zijn personeel mee naar een escortclub.

Daarnaast raakte Uber verwikkeld in rechtszake­n, waaronder een conflict met Waymo, Googles voormalige divisie die technologi­e voor zelfrijden­de auto’s ontwikkelt. Uber kocht een bedrijfje dat vrijwel geheel uit exGoogle-medewerker­s bestond en een daarvan zou documenten gestolen hebben.

200 miljoen

Het is de afgelopen maanden niet rustiger geworden rond Uber. In Singapore lekte uit dat het auto’s verhuurde aan chauffeurs, terwijl het bedrijf wist dat de auto’s door een productief­out onveilig konden zijn.

Ook in de top, onder bestuurder­s en invloedrij­ke beleggers, groeide de onrust. Het Uber-bestuur was intern verdeeld over de keuze van Dara Khosrowsha­hi als nieuwe topman.

Andere kandidaten voor deze baan waren Jeff Immelt (GE) en Meg Whitman, die leiding geeft aan IT-bedrijf HP Enterprise. Met een topvrouw als Whitman zou Uber snel korte metten kunnen maken met de seksistisc­he werkcultuu­r.

Dat de keuze op Khosrowsha­hi viel, wordt gezien als een overwinnin­g voor de voormalige topman Travis Kalanick. Hij gaf de dagelijkse leiding op, maar heeft nog altijd een positie als bestuurder. Zijn grootste tegenstand­er in het bestuur is belegger Benchmark Capital, die Kalanick liefst helemaal uit de Uber-top ziet verdwijnen.

Uber groeit vooral snel in ontwikkeli­ngslanden, waar ritten wat minder opbrengen. In China verloor Uber het van de Chinese autodeeldi­enst Didi en diens leger aan investeerd­ers.

In de VS heeft Uber 70 tot 80 procent marktaande­el (de regionale verschille­n zijn groot) maar blijft Lyft een geduchte concurrent.

Het is de verwachtin­g dat marktleide­r Uber pas winstgeven­d wordt als chauffeurs vervangen worden door robotauto’s. Het kan nog jaren duren voordat techniek en wetgeving dat mogelijk maken. Uber moet de verliezen zolang blijven betalen; er is nu nog zo’n 6,6 miljard dollar in kas.

Het Japanse Softbank wil in Uber investeren, maar volgens techsite The Informatio­n tegen een waardering van slechts 45 miljard dollar. Zo’n grote terugval in waarde maakt de huidige beleggers nóg nerveuzer.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands