NRC

Jumbo gaat programmeu­rs en app-bouwers aannemen

De online omzet van Jumbo stijgt hard. Om de strijd aan te kunnen met AH, start de supermarkt­keten dit najaar met de Jumbo Tech Campus.

- Vanwege forse groei van de online omzet heeft Jumbo ook besloten een tweede distributi­ecentrum voor online bestelling­en te openen. Door onze redacteur

Barbara Rijlaarsda­m

Het is menens, wil Jumbo laten zien. Het Brabantse supermarkt­bedrijf heeft het al vaker gezegd: binnen vijf jaar wil het marktleide­r Albert Heijn inhalen op het terrein van online boodschapp­en. „Daar hoort het in je DNA opnemen van technologi­sche kennis en talenten bij”, zegt financieel topman Ton van Veen.

En dus start dit najaar de Jumbo Tech Campus, en neemt het bedrijf tweehonder­d nieuwe „digitale toptalente­n” aan. Die gaan zich volledig toeleggen op de ontwikkeli­ng van „klantvrien­delijke digitale toepassing­en”, zo maakte Jumbo dinsdag tegelijk met de halfjaarci­jfers bekend.

Tot nu toe huurde Jumbo vaak mensen in voor technologi­sche klussen, zoals het (door)ontwikkele­n van de app. „We hebben er lang over gesproken, en besloten dat we dit soort diensten niet meer bij derden willen inkopen. Dat moet onderdeel zijn van onze organisati­e”, zegt Van Veen deze maandagmid­dag op zijn werkkamer. „Door van de Jumbo Tech Campus een zelfstandi­g bedrijfson­derdeel te maken, willen we ook laten zien dat we onvoorwaar­delijk geloven in de omnichanne­l - toekomst.” Omnichanne­l wil zeggen dat de diensten die bedrijven in hun winkels en online verlenen, naadloos in elkaar overlopen.

Jumbo neemt niet in één klap tweehonder­d nieuwe mensen aan voor ICT en online; dat wordt uitgesmeer­d over vijf jaar. Voor het einde van dit jaar gaan vijftien nieuwe werknemers aan de slag. „We realiseren ons dat onze geografisc­he locatie niet de allermakke­lijkste is”, zegt Van Veen, doelend op het feit dat Jumbo’s hoofdkanto­or in het Noord-Brabantse Veghel is gevestigd. „We zien dat digitaal talent vaak naar de Randstad trekt.”

Daarom werkt Jumbo via de ‘ICT-circle Eindhoven’ samen met bedrijven uit de regio, waaronder ASML en Philips, om de „regionale aantrekkin­gskracht te vergroten”. Veel tech-talenten zien inmiddels Eindhoven al als een goed alternatie­f voor de Randstad, zegt Van Veen. Volgens hem moet de Jumbo Tech Campus een „moderne werk- en leeromgevi­ng” zijn, met de beste programma’s en apparatuur en veel ruimte voor „ondernemer­schap en eigen initiatief”.

Verder hoopt Jumbo voor digitale talenten aantrekkel­ijk te zijn vanwege de „zichtbaarh­eid en tastbaarhe­id” van de

Halfjaarci­jfers

technologi­e die ze voor Jumbo ontwikkele­n. Van Veen: „Veel hightech-talenten werken aan tools die niemand ooit ziet. Het leuke bij ons is dat je kunt zeggen: kijk, die app van Jumbo, daar heb ik aan gewerkt. Het is geen abacadabra dat verder niemand snapt.”

De Jumbo Tech Campus vergt een „forse investerin­g”, zegt Van Veen. Hij wil geen bedragen noemen. „Maar als je mensen inhuurt, ben je dat geld ook kwijt.”

Online omzet ‘meer dan verdubbeld’

De afgelopen jaren heeft Jumbo vele tientallen miljoenen geïnvestee­rd in online. Zo heeft het bedrijf in een hoog tempo pick-up points geopend, waar klanten online bestelde boodschapp­en kunnen ophalen. Inmiddels heeft Jumbo er 360. Vanuit circa 200 afhaalpunt­en worden ook boodschapp­en thuisbezor­gd.

In de eerste helft van 2017 is de online omzet van Jumbo „meer dan verdubbeld”, zo maakte het concern dinsdag bekend. „We zien met name de omzet bij de thuisbezor­ging hard stijgen”, aldus Van Veen. „We trekken veel nieuwe klanten en de gemiddelde besteding gaat omhoog.”

Inmiddels komt „2 tot 3 procent” van de omzet via internet, zegt Van Veen. Dat betekent dat de online omzet van Jumbo dit jaar grofweg uitkomt tussen de 150 en 200 miljoen euro. Winst maken de online activiteit­en nog niet, zegt de financieel topman. „Elke week loopt de teller verder het rood in.” Maar uiteindeli­jk zal ook de online omzet winstgeven­d zijn, stelt hij.

Niet voor niets heeft Jumbo besloten een tweede distributi­ecentrum voor de online bestelling­en te openen, in Raalte. Het magazijn in Den Bosch loopt al tegen zijn maximale capaciteit van 50.000 orders per week aan. „Online groeit zo hard, dat we nu al vrezen dat we het aantal bestelling­en met Kerst niet aankunnen”, zegt Van Veen. Aan dat „luxeproble­em” kan Raalte overigens niets veranderen: dat distributi­ecentrum, met een capaciteit van 30.000 orders per week, gaat pas in het voorjaar van 2018 open.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands