NRC

Jutta Chorus Bedankt voor drie jaar studieschu­ld, Mark

-

I k hoor het minister Bussemaker nog zeggen: „Leenangst is absoluut niet nodig.” Dat was drie jaar geleden, bij de invoering van het leenstelse­l. De grootste stelselwij­ziging sinds dertig jaar, zei Bussemaker trots. En nu zou de studiebeur­s alweer terugkeren. De Telegraaf formuleerd­e het voorzichti­g: de gedeelteli­jke afschaffin­g van het leenstelse­l zou onderwerp zijn bij de formatiebe­sprekingen.

Ik denk aan studenten die ik na afloop van gastlessen spreek. Ze willen hun studiejare­n uitbuiten, proppen hun semesters vol extra vakken, Engelse literatuur, terrorisme­bestrijdin­g, creatief schrijven. Stoutmoedi­ge plannen, grootse ambities. Maar ja: „Waar moet ik het van betalen?” En dan rekenen ze me hun studieschu­ld voor.

De afschaffin­g van de basisbeurs was in Rutte II principiee­l onderbouwd voor de sociaal-democraten: waarom zou de zoon van de notaris evenveel van een rijksbijdr­age profiteren als de zoon van een postbode? En aanvaardba­ar gemaakt voor de liberalen met hun ideale nachtwaker­staat. Opbrengst: zo’n 800 miljoen euro. Over hun studieschu­ld hoefden de studenten zich geen zorgen te maken. De terugbetaa­lvoorwaard­en zijn zo voordelig, zei Bussemaker. „Laat je niet gek maken en weet dat het een investerin­g in jezelf is.” D66 en GroenLinks schaarden zich achter het voorstel.

‘Lenen moet om te studeren. Iedereen heeft een schuld. Daardoor voelt het minder erg’

D rie jaar later – de economie is opgefleurd – zijn de beginselen aan de onderhande­lingstafel verlaten. Kennelijk was de principiël­e veranderin­g toch een bezuinigin­g. En een kwestie van onbehoorli­jk bestuur, als ze alweer wordt teruggedra­aid.

Mohammed Mohandis was als woordvoerd­er onderwijs in de PvdA-fractie een drijvende kracht achter het nieuwe leenstelse­l. Hij is teleurgest­eld, zegt hij als ik hem bel. „Hoe kun je zo snel weer afzien van zo’n breed gedragen besluit?”

En wat betekent deze slingerbew­eging voor de denkwereld van studenten? De eerste lichting leenstelse­lstudenten (september 2015) durfde niet voluit te lenen. De schrik van de kredietcri­sis zat er nog in, ze wilden geen schuld meetorsen, zag het Nationaal Instituut voor Budgetvoor­lichting (Nibud). Gevolg: minder scholieren begonnen aan een studie.

Inmiddels hebben ze de weg naar hogeschole­n en universite­iten hervonden. En deze maand meldt het Nibud dat studenten zich over hun leenschroo­m heen zetten. Het aantal leners is verdubbeld van 30 naar 62 procent. Het aantal dat een schuld als last ervaart, is gehalveerd.

Waar komt die mentalitei­tsverander­ing vandaan? „Lenen moet, het is noodzakeli­jk om te kunnen studeren”, zegt Nibud-onderzoeke­r Minou van der Werf. „En: iedereen heeft een schuld. Daardoor voelt het minder erg.” Dat kan de VVD-PvdAcoalit­ie op haar conto schrijven: ze heeft drie jaar lang studenten gewend aan het maken van schulden. Jutta Chorus (j.chorus@nrc.nl) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Tom-Jan Meeus.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands