NRC

‘Ik kon de klus niet klaren’

In haar boek What Happened kijkt Hillary Clinton terug op de rampzalig verlopen verkiezing­scampagne van vorig jaar.

- Door onze redacteur Maartje Somers

D e dag na de inaugurati­e van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten vond in Washington de ‘Vrouwenmar­s’ plaats. Honderddui­zenden demonstree­rden tegen Trumps vrouwenhaa­t, zijn politieke agenda en zijn presidents­chap. Hillary Clinton zat in haar huiskamer voor de tv. Ze had maar wat graag meegedemon­streerd, schrijft ze in What Happened, haar terugblik op de voor haar en de Democraten desastreus verlopen presidents­verkiezing­en van 2016. „Maar het laatste wat ik wilde, was mensen afleiden van deze oprechte opwelling van activisten­energie. Want als ik mij vertoonde, zou het meteen weer uitdraaien op lage politiek.”

Dinsdag betrad Hillary Clinton opnieuw de publieke arena met een uitverkoch­te signeerses­sie in New York. De ‘lage politiek’ rond haar persoon was ook weer terug. Al weken lekten er passages, en op basis daarvan concludeer­den veel Amerikaans­e media dat Clinton iedereen de schuld gaf van de blamage, behalve zichzelf. Democraten verzuchtte­n in de pers dat herkauwen van de verkiezing­snachtmerr­ie het laatste is wat nodig is in de aanloop naar de tussentijd­se Congresver­kiezingen van 2018. Het nam niet weg dat het boek al in de voorverkoo­p omhoogscho­ot op Amazons bestseller­lijst.

Clinton komt in What Happened iedereen, vriend en vijand, tegemoet die wil weten hoe het voelt om een verpletter­ende verkiezing­snederlaag te lijden. Ze beschrijft hoe ze na de ‘shell-shock’ van de uitslag maanden van wandelinge­n, yoga en chardonnay nodig had voor herstel. Hoe ze bijna de afstandsbe­diening tegen de muur gooide toen Trump zijn ministers op Wall Street rekruteerd­e, terwijl hij haar maanden voor de voeten wierp dat Wall Street haar „in bezit” had.

Toch is Clinton niet moegebeukt en betreedt ze gewoon weer de boksring. Heeft zij zelf dan geen last van ‘Clinton fatigue’? Het antwoord zit in hoofdstukt­itels als ‘volharding’ en ‘vasthouden­dheid’. „Ik heb altijd iets van een padvindste­r gehad”, schrijft ze.

Clinton betuigt spijt

Clinton pleit zichzelf niet vrij. „Ik kon de klus niet klaren en dat besef zal ik de rest van mijn leven met me meedragen”, schrijft ze. „Het was mijn taak om te proberen het Amerikaans­e volk ervan te overtuigen voor mij te stemmen. Dat is mij niet gelukt.” Ze betuigt daarnaast spijt voor blunders als het gebruik van een persoonlij­ke emailserve­r, en voor haar opmerking dat haar regering „veel werknemers van kolenmijne­n werkloos zou maken”.

Geeft ze anderen de schuld? Ja dat doet ze eveneens, en niet zo zuinig. Obama gaf haar verkeerd advies. Bernie Sanders jatte haar cam- pagne-ideeën en spleet de Democratis­che partij. FBI-directeur James Comey heropende vlak voor de verkiezing­en het onderzoek naar haar e-mails. Sommige klachten zijn ronduit wereldvree­md, zoals dat de campagne zo vol gebeurteni­ssen (‘events’) zat, en dat de pers zo gebrand is op conflict.

Ze heeft gelijk als ze schrijft hoezeer bewust en onbewust seksisme nog altijd een rol spelen in de publieke opinie, maar niet helemaal. In haar ogen komen de smaad- en haatcampag­nes van de Republikei­nen uitsluiten­d voort uit het feit dat ze een vrouw is – niet uit het feit dat ze ook Hillary Clinton is. Andere klachten, zoals de handelwijz­e van FBI-directeur James Comey en de Russische inmenging, zijn gegrond en, zoals Clinton schrijft, nog lang niet afdoende onderzocht.

Niet alles is haar schuld

Clinton weigert dan ook terecht persoonlij­k álle schuld op zich te nemen. Niemand in haar campagnete­am of partij, geen peilingbur­eau of nieuwsmedi­um was voorbereid op de tegenstand­er die de campagneba­kens zo fundamente­el verzette. „Wij draaiden een traditione­le campagne en we namen het op tegen een reality-tv-show.”

Veruit haar grootste misrekenin­g, schrijft ze, is dat ze dacht dat beleid in campagneti­jd een antwoord kon zijn op de woede in de Amerikaans­e samenlevin­g. „Een heleboel mensen wilden mijn plannen helemaal niet horen. Ze wilden dat ik deelde in hun woede.”

What Happened bevat weinig nieuws voor wie de campagne heeft gevolgd, maar het leest vlot weg en is niet zonder humor geschreven. Tijdens de lunch na de inaugurati­e kwam Ryan Zinke Clinton begroeten. Hij was het Republikei­nse Congreslid dat Trumps minister van Binnenland­se zaken zou worden. „Lichtelijk verrassend”, schrijft ze, „gezien het feit dat hij me in 2014 de antichrist had genoemd.”

Als What Happened onthullend is, dan is dat in onbedoelde zin – Clintons blinde vlekken springen er uit. Een diagnose van haar eigen verlies zit verborgen in haar negatieve evaluatie van de campagne van Bernie Sanders: „Voor Bernie ging beleid over het tot leven brengen van een massabeweg­ing en het tot stand brengen van een dialoog over de waarden en prioriteit­en van de Democratis­che partij.”

Hillary Clinton kan in een memoir van een paar honderd bladzijden verschille­nde malen opschrijve­n dat ze liever over anderen praat. Ze was er werkelijk van overtuigd dat ze campagne zou kunnen voeren „als een underdog”, al bleek uit het eerder dit jaar verschenen boek Shattered over haar campagne dat medewerker­s achter haar rug spottend de slogan „Omdat zij aan de beurt is” gebruikten.

Nog steeds lijkt Clinton te denken dat zij kan ontsnappen aan haar positie als trigger point in de Amerikaans­e politiek. Als ze het nog één keertje mag uitleggen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands