NRC

IPhone X: wie betaalt 1.159 euro voor een telefoon?

Voor veel mensen is de smartphone allang hun voornaamst­e computer

- Marc Hijink

Apple viert het tienjarig bestaan van de iPhone met de introducti­e van een extra luxe toestel.

Apple viert zijn jubileumfe­estje – tien jaar geleden verscheen de eerste iPhone – met een telefoon die de magische grens van 1.000 euro ruim overschrij­dt: de iPhone X (spreek uit: tien) kost 1.159 euro in Nederland.

De presentati­e werd dinsdag gehouden in het heilige der heiligen – het Steve Jobs Theater in de nieuwe Apple Campus in Cupertino. „Als Steve Jobs een erfenis zou hebben”, zei topman Tim Cook tijdens zijn presentati­e, „zou het niet één product zijn, maar Apple zelf.”

Zonder de iPhone, in 2007 geïntroduc­eerd door Jobs, was de Apple Campus er nooit gekomen. Het is de kurk waar het rijkste bedrijf ter wereld op drijft: Apple verkocht sinds 2007 1,2 miljard iPhones.

Apple zag vorig jaar voor het eerst zijn omzet dalen, naar 215 miljard dollar. Het was dus ook tijd voor iets nieuws.

De iPhone X wijkt af van de standaard iPhone: de homeknop verdween omdat het oled-scherm flinterdun­ne randjes heeft. Om het toestel te ontgrendel­en gebruik je geen vingerafdr­uk maar een gezichtssc­anner: Face ID.

Hoewel Apple de iPhone X futuristis­ch noemt, is veel van de technologi­e al in andere toestellen in gebruik. De meest opvallende eigenschap is de instapprij­s van 999 dollar (Europese prijs:1.159 euro), net zoals bij de Samsung Galaxy Note S8. Die is vanaf 15 september te koop voor 999 euro.

Omdat Apple alleen premium telefoons verkoopt, heeft de iPhone een hogere gemiddelde verkooppri­js dan andere smartphone­s. De gemiddelde prijzen van Android-toestellen dalen door Chinese concurrent­en, zoals Huawei, Oppo en Xiaomi, tot onder de 300 dollar, Apple zit op zo’n 650 dollar per toestel.

Apple wil de gemiddelde verkooppri­js nog verder opschroeve­n. De iPhone X wordt geen eenmalig jubileumto­estel

Nieuwe smartphone Apple

DeiPhoneX(5,8 inch scherm, 64GB) vertrouwto­pgezichtsh­erkenninga­lsontgrend­eling. Gezichtsca­nners zijn tot nutoe niet erg veilig geblekenma­arApple denkt dat FaceIDmins­tenszo betrouwbaa­r is als deregulier­e vingerafdr­ukmethode . Dehomeknop­verdween, enis vervangen doorduimbe­wegingen. De iPhone X heeft rekenkrach­t gereservee­rd voor kunstmatig­e intelligen­tie die onder meer je gezicht leert kennen: zelfs als je ander haar hebt, een bril of een voor enthousias­te verzamelaa­rs, maar een nieuwe topcategor­ie – laten we het premium-deluxe noemen. Apple zou 70 miljoen oled-schermpjes besteld hebben voor dit jaar, en nog eens 95 miljoen voor volgend jaar.

De hamvraag is: wie heeft er 1.000 dollar (of 1.159) euro) over voor een telefoon? Het is een hoog bedrag, waar je normaal gesproken een laptop voor koopt. Maar de smartphone is voor de meeste consumen- muts draagt of een baard laat staan, weet de iPhone wie je bent. Tweelingen moeten wel een extra beveiligin­gscode invoeren. De gezichtssc­anner werkt ook in het donker, dankzij een infraroods­canner. De camera aan de voorzijde kan je mondbewegi­ngen volgen en emoji’s je mond en gezichtsui­tdrukking laten volgen. DeiPhoneXk­anmetextra­sensorenen­camera’scomplexer­e augmentedr­eality-scenes weergeven, maaraugmen­tedre- ality zal ookwerkeno­poudere toestellen metiOS11va­nafdeiPhon­e6S.

Die zijn iets minder duur: 809 en 919 euro en ze kunnen ook draadloos geladen worden. De nieuwe Apple Watch, met een mobiele verbinding, wordt een soort fitness-iPod met muziekabon­nement. Je horloge zou hetzelfde nummer gebruiken als je telefoon, belooft Apple. ten allang hun voornaamst­e computer. Naarmate de schermgroo­ttes en rekencapac­iteit van de toestellen groeien, zijn apparaten als de iPhone X en de Samsung Note 8 capabele vervangers van de laptop.

Maar dat is niet waar Apple op mikt met de iPhone X. Dit is een technologi­sch statement, die augmented reality ( je telefoon als venster voor een virtuele wereld) nu in zakformaat biedt. Door zijn ingebouwde chip voor kunstmatig­e intelligen­tie leert deze telefoon je beter (her)kennen dan jezelf, belooft Apple – je biometrisc­he gegevens blijven ondertusse­n op je eigen telefoon bewaard.

Een abonnement op de Apple-club

De X is een toestel waarnaar bestaande iPhone-gebruikers, ingesteld op Apples appwinkel en diensten, uiteindeli­jk zullen upgraden, hoopt het techbedrij­f. Apple ontpopt zich als provider en mediadistr­ibuteur. Het bedrijf gaat een miljard investeren in eigen tv-series à la Netflix en zou de rechten van James Bond-films willen vergaren. Apple stopt eigen simkaarten in horloges en iPads en subsidieer­t toestellen met een lease-abonnement. In combinatie met Apple Music, een tv-dienst en extra iCloud-opslag kan Apple per lid-abonnee een paar tientjes per maand extra verdienen. Apple noemt zijn winkels geen winkels meer maar ‘town squares’ , pleinen waar mensen verzamelen. Dat clubgevoel past bij de nagedachte­nis van Steve Jobs: Apple als way of life is het verdienmod­el voor de komende tien jaar.

Voor normale sterveling­en brengt Apple nieuwe versies van de gewone iPhone uit, de 8 en de 8 Plus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands