NRC

‘Olifanten kunnen water ruiken’

-

Dat stond in de augustus-editie van het Nederlands­e blad

De aanleiding

In een artikel over de samenwerki­ng tussen het nomadisch volk de Samburu en een olifanteno­pvang in Kenia, schreef de auteur: ‘Olifanten kunnen water ruiken; met hun hulp kunnen Samburu-families het koude, schone, mineraalri­jke water bereiken.’ Het artikel verscheen in de augustus-editie van het Nederlands­e blad National Geographic. De Samburu zoeken naar schraapspo­ren die olifanten maken in droge rivierbedd­ingen en beginnen daar te graven. Vaak vinden ze op die plek water en maken ze putten. Daaruit drinken niet alleen de Samburu en hun vee, maar ook de olifanten, schrijft National Geographic.

Waar is het op gebaseerd?

In het artikel wordt geen verklaring gegeven en er wordt niet verwezen naar een bron. En ook andere media, zoals de The New York Times, die stellen dat olifanten water kunnen ruiken, geven er geen verklaring voor. Volgens observatie­studies kunnen olifanten water vinden dat kilometers ver is, maar hoe ze dat doen, wordt niet beschreven. Ook tonen enkele wetenschap­pelijke artikelen over de reukzin van olifanten aan dat de dieren erg goed kunnen ruiken, maar in geen van de onderzoeke­n roken olifanten aan water.

En, klopt het?

„Mijn antwoord hierop is kort”, zegt Matthias Laska, hoogleraar aan de Linköping University in Zweden, aan de telefoon. „Dit is nog nooit systematis­ch onderzocht. Dus we weten het niet. Onderzoek doen met olifanten is namelijk lastig en het kost veel tijd.” Er zijn observatie­s van olifanten die water vinden in droge gebieden, soms zelfs onder de grond, vertelt hij. Maar we weten niet hoe ze dat doen. „Misschien hebben ze wel onthouden dat daar ooit een rivier stroomde en denken ze daarom dat er op die plek water te vinden is.”

Laska doet al jaren onderzoek naar de geurpercep­tie van olifanten en andere dieren. Uit zijn onderzoek bleek dat olifanten uitzonderl­ijk goed geuren die op elkaar lijken kunnen onderschei­den, maar op water werd niet getest. Puur water is namelijk geurloos. Als olifanten water kunnen vinden op geur, dan ruiken ze waarschijn­lijk de natte aarde onder de grond of de vochtige rivierbedd­ing. „Dat verschil kunnen wij ook ruiken”, mailt Joyce Poole van onderzoeks­project ElephantVo­ices. „De geur van de vochtige aarde na een heftige regenbui in Afrika is heerlijk.”

Poole bevestigt ook dat olifanten goed kunnen ruiken: „Een stukje banaan of broodkruim­els die ik had weggegooid, roken ze op vijftig meter afstand.” Maar ook zij weet niet of olifanten water kunnen vinden op geur.

Phyllis Lee, hoogleraar psychologi­e aan de University of Stirling in Engeland, vindt het wel aannemelij­k dat olifanten water kunnen ruiken. „Ze hebben een betere reukzin dan de meeste andere zoogdieren”, mailt ze. Olifanten hebben meer dan 2.000 genen die invloed hebben op de geurrecept­oren; mensen hebben er ongeveer 400 en honden 800.

Bovendien kunnen dorstige olifanten nieuwe waterbronn­en vinden, zoals grondwater en waterleidi­ngen, vertelt ze. „Waarschijn­lijk kunnen ze de kenmerkend­e geur van regen en vochtige aarde ook ruiken – net als wij.”

Conclusie

Het is bekend dat olifanten in droge gebieden water kunnen vinden, ook als er enkel ondergrond­se bronnen zijn. Daarnaast hebben ze waarschijn­lijk een betere reukzin dan de meeste andere zoogdieren. Het lijkt daarom waarschijn­lijk dat ze water kunnen vinden dankzij de geur van vochtige grond, maar dit is nog nooit systematis­ch onderzocht. Wetenschap­pelijk bewijs ontbreekt. We beoordelen de stelling daarom als ongefundee­rd . Dorine Schenk

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands