NRC

Een volle schatkist? Dat kan nogal tegenvalle­n

VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie hebben er alle belang bij de verwachtin­gen te temperen

- Door onze redacteur Marike Stellinga

In tien jaar tijd was het begrotings­overschot niet zo hoog als nu. Toch zeggen de vier partijen die nu onderhande­len dat er veel minder financiële ruimte is dan het lijkt.

De economie groeit hard, de schatkist stroomt vol. En toch hoor je deze formatie van de vier onderhande­lende partijen maar één ding als het om geld gaat: de ruimte voor extra bestedinge­n valt tegen. Dat bemoeilijk­t het maken van een regeerakko­ord – zeker met vier partijen die ideologisc­h ver uiteen liggen.

VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie verwachten over een week of drie op het bordes te staan. Dat betekent, zeggen betrokkene­n, dat de plannen eind deze week naar het Centraal Planbureau moeten om de effecten door te laten rekenen op de koopkracht van mensen en het effect op de economie.

Informateu­r Gerrit Zalm, oud-minister van Financiën en voormalig baas van het Centraal Planbureau, stuurde al in de formatieva­kantie zijn ‘financiële plaat’ op voor doorrekeni­ng. Sindsdien gaat het puzzelen onverminde­rd door. Want als de ene partij er iets bij krijgt, wil de ander dat ook.

13 miljard euro

Het is al met al een wonderlijk­e situatie: in geen tien jaar hadden de onderhande­laars van een nieuw kabinet de beschikkin­g over zoveel geld. Voor 2021, aan het einde van de kabinetspe­riode, is een begrotings­overschot voorspeld van meer dan 13 miljard euro. Bovendien zijn de economisch­e vooruitzic­hten zonnig. Prettig want die miljarden aan inkomsten zijn hard nodig. Alle vier de formerende partijen deden grote beloftes aan hun kiezers: van belastingv­erlagingen tot meer geld voor de zorg, defensie en onderwijs. Na jaren van bezuinigin­gen verwachten burgers dat zij ook gaan merken dat het beter gaat. Maar we kúnnen die 13 miljard niet zomaar uitdelen, zeggen betrokkene­n van de vier partijen.

Is dat echt zo? VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie hebben er alle belang bij de verwachtin­gen te temperen om dan, als het kabinet er eenmaal is, alsnog uit te delen en de politieke eer daarvoor op te strijken. Geen gekke strategie, want de wensenlijs­t is enorm, zelfs met een toekomstig overschot van 13 miljard euro. Het eigen risico moet omlaag, de lerarensal­arissen juist omhoog en zowel defensie als politie heeft dringend een investerin­g nodig.

Minder geld dan gedacht

Verwachtin­gen temperen speelt zeker een rol deze formatie, maar het CPB wijst in zijn berekening­en op iets anders: er is écht minder geld dan nu publiekeli­jk wordt gedacht. Niet op de korte termijn, wel op de lange. Dat zit zo.

De onderhande­laars van VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie zijn eensgezind in de maatstaf die ze bij hun berekening­en ook hanteren: ‘het houdbaarhe­idssaldo’, ooit bedacht om de gevolgen van de vergrijzin­g voor de overheidsf­inanciën in te schatten. Het schat of in 2060 de overheid nog dezelfde voorzienin­gen als nu kan betalen, bijvoorbee­ld in de zorg. Een voorspeld houdbaarhe­idstekort is een waarschuwi­ng: ergens in de toekomst zal waarschijn­lijk een belastingv­erhoging of een bezuinigin­g nodig zijn.

En precies dat is het geval: het houdbaarhe­idsoversch­ot is recent sterk verslechte­rd. Dat betekent dat er nog altijd geld is om te geven aan de burger, maar minder dan gedacht. Dat komt door een besluit in mei van het demissiona­ire kabinet, dat was ingegeven door het onafhankel­ijke Zorginstit­uut. Dat stelde vast hoe de kwaliteit van de verpleeghu­iszorg moet worden verbeterd, zoals veel partijen in de Tweede Kamer wilden. Kosten de komende kabinetspe­riode: ruim 2 miljard euro.

Maar omdat het aantal 80-plussers flink groeit de komende decennia, groeien die uitgaven aan verpleeghu­iszorg na deze kabinetspe­riode verder door. Dat is slecht voor de houdbaarhe­id van de overheidsf­inanciën. En dus verkleint dat, volgens de formerende partijen, de ruimte om nu geld uit te geven. Wil het aanstaande kabinet geen negatief houdbaarhe­idssaldo, dan is er ruim 1 miljard euro voor extra uitgaven volgens de schatting van het CPB. Dit getal is niet keihard en gevoelig voor de aannames die het CPB doet.

Geld is politiek

Wie denkt dat het houdbaarhe­idssaldo alleen discussiev­oer is voor financiële whizzkids, heeft het mis. Het houdbaarhe­idssaldo is politiek niet onomstrede­n, ook al zijn vrijwel alle economisch­e adviseurs van de regering er voor om dit saldo te gebruiken. Maar hoe zwaar het aanstaande kabinet de houdbaarhe­id laat mee wegen, is een politieke keuze. De SP bijvoorbee­ld vindt het onzin om zo ver vooruit te kijken: tussen nu en 2060 kan nog veel gebeuren. Dat zou de keuzes nu niet te veel moeten beperken. Ook bij de PvdA klinkt al kritiek: houdbaarhe­id is belangrijk, maar de aanstaande coalitie rekent zich arm.

De positie van het CDA in deze is bijzonder. Net als SP en PvdA liet het CDA de houdbaarhe­id op langere termijn bewust

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands