NRC

Turkije tart NAVO met Russische raket

-

Met de aanschaf van een Russisch raketsyste­em wil Turkije zijn onafhankel­ijkheid van de westerse bondgenote­n bewijzen. urkije heeft een akkoord gesloten met Rusland over de aanschaf van het geavanceer­de Russische raketsyste­em S-400. De deal wordt gezien als een teken dat NAVO-lid Turkije zich langzaam afkeert van het Westen en op zoek gaat naar andere bondgenote­n. Het is de eerste keer dat Turkije zo’n grote wapendeal sluit buiten het Atlantisch­e bondgenoot­schap om.

De aanschaf van de S-400 leidt tot bezorgdhei­d bij de Verenigde Staten en andere NAVO-landen. Het Pentagon verklaarde eerder dat het „geen goed idee” is dat NAVO-landen wapens kopen die niet geïntegree­rd kunnen worden in de veiligheid­sstructuur van de NAVO. Buiten dit technische argument zijn de VS bang dat Turkije op den duur uit de NAVO stapt. Lidmaatsch­ap van de alliantie hield Turkije de afgelopen zestig jaar in de westerse invloedssf­eer.

De Turkse regering voelt zich in toenemende mate beperkt door de NAVO. Lidmaatsch­ap weerhoudt Turkije ervan een onafhankel­ijk buitenland­beleid te voeren, vindt Ankara. En het beperkt de ontwikkeli­ng van zijn eigen defensie-industrie. De Turkse wapenindus­trie is de afgelopen jaren snel gegroeid. Turkije heeft de ambitie om zijn eigen geavanceer­de raketsyste­men te produceren.

De S-400 is ontworpen om vliegtuige­n en ballistisc­he raketten te detecteren en uit de lucht te schieten. Ankara stelt dat het te weinig steun kreeg voor de aanschaf van een soortgelij­k raketsyste­em binnen de NAVO. Turkije wilde zo’n systeem deels door zijn eigen defensie-industrie laten fabriceren, om waardevoll­e technische kennis op te doen. Maar de NAVO zou Turkije daarin niet genoeg tegemoet zijn gekomen, waardoor Ankara op zoek ging naar alternatie­ven. Erdogan en Poetin schudden elkaar de hand in Sotsji na afloop van een gezamenlij­ke persconfer­entie in mei.

De Turkse president Erdogan zei dinsdag tegen de krant Hürriyet dat Turkije vrij is om keuzes te maken over zijn eigen veiligheid: „Niemand heeft het recht kritiek te uiten op de onafhankel­ijkheid van de Turkse republiek of op onafhankel­ijke keuzes wat betreft zijn defensie-industrie.”

Volgens de Turkse denktank Edam is de aanschaf van de S-400 een „noodmaatre­gel” ter compensati­e van het gebrek aan gevechtspi­loten. De luchtmacht is van alle legeronder­delen het hardst geraakt door de zuiveringe­n. Sinds de coup zijn zeker 260 piloten ontslagen of opgepakt, waardoor de Turkse luchtverde­diging ontoereike­nd is. Daarbij hebben Duitsland en de VS hun Patriot-raketten teruggetro­kken van de Turks-Syrische grens.

Turkije koos mede voor de S-400 omdat Rusland het systeem relatief snel zou kunnen leveren. Turkije hoopt al op 2019, hoewel dat twijfelach­tig is. Want de Russische defensiein­dustrie heeft ook veel orders uit China, India en van zijn eigen regering. Turkije betaalt naar schatting 2,5 miljard dollar voor de S-400, dat deels wordt bekostigd met een Russische lening.

De wapendeal met Rusland lijkt vooral een politiek signaal aan het Westen. Want de aanschaf van een Russisch systeem dat niet compatibel is met de luchtverde­diging van de NAVO, is strategisc­h gezien niet erg zinvol. Als de S-400 niet is aangeslote­n op een netwerk van waarschuwi­ngssysteme­n, zal het systeem niet gebruikt kunnen worden tegen ballistisc­he raketten, zoals Syrische Scuds. Dus het militaire nut lijkt beperkt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands