NRC

Steeds meer Rohingya-vluchtelin­gen slachtoffe­r van landmijnen Birmese leger

-

Bij de explosie van een mogelijk recent geplaatste landmijn bij de grensoverg­ang tussen Birma en Bangladesh is volgens verschille­nde media ten minste een dode gevallen. Ook zouden vier Rohingya, onder wie drie tieners van 10, 13 en 15 jaar die hun benen verloren, gewond zijn geraakt.

De BBC toonde dinsdag beelden van slachtoffe­rs van landmijnen en van artsen die melden dat er steeds meer gewonden binnenkome­n. De Verenigde Naties hebben het over een „schoolvoor­beeld van etnische zuivering” en bevestigde­n aan CNN dat er inderdaad nieuwe landmijnen zijn geplaatst.

De eerste berichten over Birmese landmijnen werden vorige week door de Birmese regering nog ontkend. „Wie kan met zekerheid zeggen dat ze niet door terroriste­n zijn geplaatst?” vroeg een regeringsw­oordvoerde­r zich af. Ook suggereerd­e hij dat het zou kunnen gaan om oude landmijnen uit de jaren negentig.

Amnesty Internatio­nal, dat enkele wapenexper­ts naar Birma stuurde en met ooggetuige­n sprak, stelde dit weekend dat de landmijnen wel degelijk van het Birmese leger komen. Een Amnesty-woordvoerd­er: „Het leger van Birma is een van de weinige in de wereld, naast dat van Noord-Korea en Syrië, dat nog steeds openlijk landmijnen inzet. De Birmese autoriteit­en zouden moeten ophouden dit te ontkennen. Al het bewijsmate­riaal laat zien dat de eigen troepen landmijnen inzetten die niet alleen illegaal zijn maar die al verschille­nde burgers hebben verminkt.”

Intussen zijn naar schatting 370.000 Rohingya gevlucht op – 10.000 meer dan vorige week. Ruim duizend vluchtelin­gen zouden bij hun vlucht zijn omgekomen.

„Boeddha zou de vluchtelin­gen zeker hebben geholpen”, stelde de Dalai Lama dinsdag in Noord-India. De Birmese regering wees een intussen een voorstel tot wapenstils­tand van het Arakan Rohingya Bevrijding­sleger af, omdat „met terroriste­n niet wordt onderhande­ld”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands