NRC

PREMIER VAN NOORWEGEN De Noorse, rechtse tegenhange­r van Angela Merkel

Voor het eerst in ruim dertig jaar heeft een rechtse premier in Noorwegen een tweede termijn gewonnen. Wat is Erna Solbergs kracht?

- Door onze redacteur

De Noorse premier Erna Solberg Maral Noshad Sharifi

Ze is zeven jaar jonger dan de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel en op immigratie­vlak is ze meer van het Wir schaffen das nicht, dan wel. Toch wordt Erna Solberg (56), de conservati­eve Noorse premier die maandag een verkiezing­soverwinni­ng boekte en nog vier jaar mag regeren, vaak met Merkel vergeleken. „Ze is inhoudelij­k sterk, heel serieus en niet bepaald charismati­sch”, zegt Johannes Bergh, verkiezing­sonderzoek­er aan het Institute for Social Research in de Noorse hoofdstad Oslo. „Ze is populair onder veel kiezers, ook bij links. Dat komt omdat ze profession­eel is en gewoon heel hard werkt”, zegt hij.

In de periode vóór de verkiezing­en werd constant gesproken van een nek-aan-nekrace tussen Solberg en de bedachtzam­e miljonair en leider van de sociaal-democraten, Jonas Gahr Store. Ze gingen gelijk op in de peilingen – Solberg verloor drie zetels maar won uiteindeli­jk. „Onze oplossinge­n hebben gewerkt”, zei ze.

Het is Solberg, geboren tussen de fjorden in de Noorse kuststad Bergen, de afgelopen jaren gelukt de belastinge­n te verlagen en de werklooshe­id te laten afnemen. Maar wel ten koste van de Noorse verzorging­sstaat, die nog stoelt op de olie-opbrengste­n, zo luidt de kritiek van links. „Het gaat gewoon goed met de Noorse economie”, zegt politicolo­og Bergh. Het land dat 5,2 miljoen inwoners telt en 3,7 miljoen kiezers (van wie 77,6 procent heeft gestemd) kent nooit grote electorale verschuivi­ngen, zegt Bergh. „De kandidaat die het ietsje beter doet dan de ander, die wint.”

De Noorse media noemen Solbergs overwinnin­g historisch. Ze is al sinds 2004 leider van de conservati­eve partij genaamd Høyre (dat rechts betekent). En nu is het haar gelukt haar mandaat te vernieuwen. Dat is de conservati­even sinds 1985 niet gelukt. Een link met Merkel, die binnenkort de kans krijgt een vierde termijn te winnen, is snel gelegd.

Het is vrijwel zeker dat Solberg opnieuw een coalitie aangaat met de rechts-populistis­che Vooruitgan­gs- partij, die voor een strenger asielbelei­d pleit en van Noorwegen geen ‘tolerant’ Zweden wil maken.

De vluchtelin­gencrisis van 2015 heeft tot meer zorgen over migranten geleid in Noorwegen. Het is nog onzeker of de twee rechtse partijen in het Storting, het parlement, weer worden gesteund door de twee kleine middenpart­ijen; de Christelij­ke Volksparti­j en de Liberalen.

Er is ook kritiek op Solberg. Ze zou de rechts-populisten salonfähig hebben gemaakt. „De Vooruitgan­gspartij is vrij gematigd, niet zo anti-islam als andere Europese rechtspopu­listen zijn”, zegt politicolo­og Bergh. Als de partij toch in opspraak raakt, verdedigt Solberg steevast haar stokpaardj­e: vrijheid van meningsuit­ing.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands