NRC

Tienduizen­den merels dood door usutuvirus

-

dan die van 2016. Onderzoeke­rs zijn afhankelij­k van spontane meldingen door burgers bij het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht of bij Sovon. Er kwamen tot nu toe ruim 1.500 meldingen van dode vogels binnen. Het lijkt erop dat het virus zich dit jaar naar het westen uitgebreid. Uit Noord- en Zuid-Holland en uit Zeeland komen meer meldingen.

Ook mensen kunnen ziek worden van het usutuvirus, maar het RIVM noemt die kans „heel erg klein”. Mensen die al verzwakt zijn, kunnen van het virus hersenonts­teking of andere neurologis­che klachten krijgen. Dat is tot nu toe zover bekend een paar patiënten in Europa overkomen.

„Er wordt in Europa op dit moment meer en beter gekeken”, zegt viroloog Chantal Reusken van het Erasmus MC in Rotterdam. Nederlands­e ziekenhuiz­en zijn alerter op het usutuvirus bij patiënten met onverklaar­de neurologis­che klachten, maar het virus is nog bij geen enkele patiënt aangetroff­en.

Het Erasmus MC en de vogeltreks­tations testen levende vogels sinds dit jaar systematis­ch op het usutuvirus en andere virussen die door muggen of teken worden overgebrac­ht, en die voor mensen gevaarlijk kunnen zijn. Een voorbeeld is het westnijlvi­rus. Dit jaar zijn er binnen dat Eco-alert-onderzoek 1.300 vogels getest, waarvan ruim 300 op het usutuvirus. Behalve merels met het usutuvirus zijn er geen andere besmetting­en ontdekt. Vooral merels sterven aan het usutuvirus. Andere vogels kunnen het virus wel verspreide­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands