NRC

Als de politie íéts hard nodig heeft, is het wel streng extern toezicht

Klimaatmin­ister met groot mandaat

-

el willekeur en persoonlij­ke begunstigi­ng, maar geen institutio­nele corruptie bij de Nationale Politie. De conclusie van de ad-hoccommiss­ie Ruys over de geldsmijtr­el rond de centrale ondernemin­gsraad is behalve een opluchting ook een waarschuwi­ng. Achteraf staat wel vast dat de gedwongen fusie van de regionale politiekor­psen overhaast, slecht voorbereid en onder te grote druk plaatsvond.

Als oorzaken merkt het rapport mismanagem­ent aan, te begrijpen als onderling wegkijken, gebrekkig intern toezicht, te royale regelingen, slordighei­d, incompeten­tie, onvoldoend­e betrokkenh­eid en een aantal stevige beoordelin­gsfouten van de toenmalige korpschef Bouman. Aan de pluskant staat dat platte omkoping niet is bewezen.

De korpschef van toen kocht dus niet de instemming van de ondernemin­gsraad door de COR-voorzitter een salarisver­hoging en allerlei privileges toe te staan, althans die niet af te nemen. Ook liet hij de politiever­tegenwoord­igers buitenspor­ig luxe vergaderen, dineren, drinken en feesten. En die vonden dat ook zelf goed, wat niet erg voor hun kritisch vermogen pleit. Bouman handelde daarin „niet profession­eel”, en „riep het beeld op”, aldus het rap-

BRIEVEN

port in een understate­ment, „van willekeur en persoonlij­ke begunstigi­ng”. Het is jammerlijk jargon uit de reputatiew­ereld waarin ‘beelden’ wel of (meestal) niet ‘worden herkend’ door de betrokkene. Dit zijn echter geen beelden, maar feiten. En die spreken voor zich. Er is hier jarenlang onder het alleen in theorie toeziende oog van de korpsleidi­ng met geld gesmeten door een COR-voorzitter die zichzelf openlijk met politiegel­d verrijkte, meestal via het bedrijf van zijn vrouw. Dat de man zichzelf niet wist te corrigeren is tot daar aan toe – gebrek aan integritei­t komt nu eenmaal voor, hoewel een platte politieman op dit niveau toch een teleurstel­ling blijft.

Maar dat zijn collega’s noch zijn meerderen in staat bleken op tijd op het fluitje te blazen is het echte raadsel. Orde- en rechtshand­having zijn nota bene kerncompet­enties van de politie. Zoiets tast de reputatie van de gehele organisati­e aan.

Hoe gaat herhaling in de toekomst worden voorkomen? Hoe staat het met het structurel­e toezicht op de Nationale Politie, nu de inbedding in het locale bestuur vrijwel is beëindigd? De commissie Ruys is weer naar huis. De behoefte aan extern toezicht op een zo grote landelijke politieorg­anisatie, waar zoveel macht (en geld) samenkomt, is nu wel aangetoond. Ook is glashelder dat de politie zelf te weinig greep heeft op de eigen uitgaven. Het gerucht gaat dat in het nieuwe kabinet een minister van klimaatzak­en wordt opgenomen. Het is goed dat er één kabinetsli­d is voor wie het ontwikkele­n en uitvoeren van klimaatbel­eid de belangrijk­ste taak is. Maar ‘klimaatzak­en’ is wel een zeer beperkte aanduiding van de verschille­nde manieren waarop de aarde door de menselijke soort worden aangetast. Er voltrekken zich nog andere dramatisch­e wereldwijd­e processen zoals de afname van biodiversi­teit, bodemdegra­datie, uitputting van grondstoff­envoorrade­n en vervuiling van oceanen. Daarom is het beter een minister van Mondiale Milieuvraa­gstukken te benoemen, die zich niet alleen met klimaatvra­agstukken maar ook met andere mondiale milieuprob­lemen bezighoudt. Hij of zij moet als taak hebben zo nodig drastische maatschapp­elijke veranderin­gen voor te stellen en helpen door te voeren om de Nederlands­e bijdrage aan de excessieve milieudruk van de menselijke soort te vermindere­n.

Amsterdam

 ??  ?? FORMATIE
FORMATIE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands