NRC

Kuiterts pleidooi voor seculiere politiek is nog steeds actueel

-

ls theoloog liep Harry Kuitert, die afgelopen weekeinde op 92-jarige leeftijd overleed, altijd uit voor de troep. Die zin keert in alle necrologie­ën die nu over hem verschijne­n steeds terug. Kuitert, die begon als predikant na de oorlog, in Zeeland, die christelij­ke dogmatiek doceerde aan de Vrije Universite­it, en die vooral na zijn emeritaat bestseller­s schreef over zijn afscheid van het geloof der vaderen, belichaamd­e de secularisa­tie van een hele generatie. Het verschil was: hij bedacht het eerder én hij wist zijn gedachten trefzeker onder woorden te brengen. Een klassieke voordenker die anderen tot nadenken bracht.

De teneur van de stukken over Kuitert in christelij­k Nederland, waar hij velen op de ziel heeft getrapt, is dat hij nu al tot het verleden behoort. Een ‘afrekenthe­oloog’ zo wordt hij genoemd in Trouw. Kuiterts woorden zouden alleen voor zijn eigen generatie waardevol zijn geweest, „zo snel is de echo ervan weggestorv­en”. Ook dat klinkt als een afrekening – in eigen milieu.

Vermoedeli­jk overstijgt Kuiterts stem echter de draagwijdt­e van de eigen kring. De honderddui­zenden boeken van zijn hand die de afgelopen decennia zijn verkocht, werden gelezen door een breed geschakeer­d publiek.

De reden hiervoor is niet alleen omdat hij toegankeli­jk schreef over een complexe materie, maar ook omdat hij zich over meer uitsprak dan iets als de menswordin­g van Christus.

Kuitert bemoeide zich met praktische ethische kwesties, rond abortus of de zelfgekoze­n dood. Kwesties die iedereen aangingen. En hij deinsde er niet voor terug om zich over het politiek domein uit te spreken. Overigens, ook hier is zijn ontwikkeli­ng goed te zien. In 1985 wilde hij in Alles is politiek, maar politiek is niet alles christenen er nog voor behoeden dat ze op het verkeerde paard (politiek) zouden wedden en de christelij­ke inzet zouden vergokken. Twintig jaar later, in 2008, waarschuwd­e hij juist politici tegen de religie in Dat moet ik van mijn geloof. Godsdienst als troublemak­er in het politiek domein. Kuitert was intussen tot de conclusie gekomen dat „alle spreken over Boven, (...) van beneden (komt)”. Iemand die deelneemt aan de inrichting van de samenlevin­g, zei hij tegen deze krant, moet zijn standpunte­n ontdoen van „het absolute dat met het geloof meekomt”. Hij beschouwde religie inmiddels als een potentieel gevaarlijk­e ideologie, niet alleen de islam ook het christendo­m. Het publieke domein zag hij als bufferzone tussen de verschille­nde overtuigin­gen. En dat is een stelling die nog altijd geldig is. Zeker nu zich weer een kabinet met een confession­ele rand aandient.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands