NRC

ZANGER THE BLUE DIAMONDS

- Door onze medewerker Henk van Gelder

Meestal zong Riem de Wolff de tweede stem in The Blue Diamonds, maar soms nam hij de eerste stem voor zijn rekening. „Net zoals het uitkwam”, zei hij in 2000, na de dood van zijn broer Ruud, in NRC . „Het ging gewoon vanzelf.”

Riem de Wolff overleed dinsdag, 74 jaar oud na twee hersenbloe­dingen. De afgelopen jaren trad hij nog geregeld op, waarbij hij de zoetgevooi­sde klank meer en meer inruilde voor de indo-rockstijl uit zijn jongensjar­en.

Ruud en de twee jaar jongere Riem de Wolff kwamen in 1949 met hun ouders uit Jakarta naar Nederland. Op hun eerste platen zongen ze hun Amerikaans­e voorbeelde­n de Everly Brothers na. Maar volgens producer Jack Bulterman konden ze ook een ouder publiek aanspreken.

Daartoe maakte hij Ramona , een nummer uit 1927, sneller en ritmischer – met een wereldwijd­e verkoop van 7 miljoen exemplaren als resultaat. Zo’n succes konden The Blue Diamonds nooit meer evenaren. Maar die ene wereldhit was genoeg voor decennia lang emplooi. Tot in hun laatste duojaren werden ze toegejuich­t op de heimweemar­kt in Duitsland en Indonesië.

Na de dood van zijn broer heeft Riem de Wolff nog samen gezongen met zijn zoon Steffen (als The New Diamonds), maar hij wilde geen nieuw duo meer beginnen.

The Blue Diamonds waren voorbij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands