NRC

De playboy en het slimme meisje

-

kunnen irritant zijn, de hoogbegaaf­de, vroegwijze kinderen die vaak opduiken in literatuur en films. Maar Mary, het 7-jarige meisje in Gifted , is dat niet. Dat is grotendeel­s te danken aan het acteerwerk van de in werkelijkh­eid 11-jarige McKenna Grace en de band die wordt opgeroepen tussen het meisje en haar oom Frank, die opvallend natuurlijk aandoet.

In Gifted heeft playboy en ex-filosoof Frank (Chris Evans, Captain America) de verzorging van het dochtertje van zijn overleden zus op zich genomen. Hij probeert Mary, ondanks haar soms koppige karakter en fenomenale wiskundige vermogens, een zo normaal mogelijke jeugd te geven. Dan duikt door toedoen van een enthousias­te onderwijze­res Mary’s grootmoede­r op die een rechtszaak begint. Ze wil niet dat het talent van het meisje verloren gaat en eist voogdij.

Gifted overstijgt op veel momenten het niveau van een televisief­ilm niet. De problemati­sche situatie die rond Mary’s opleiding ontstaat, voelt soms wat vergezocht. Regisseur Marc Webb verkiest momenten waarmee hij op de traanklier­en kan werken, boven het uitwerken van de problemen waarmee een begaafd meisje als Mary echt zou kunnen worstelen. Maar de ontroerend­e, speelse interactie tussen de hoofdrolsp­elers maakt veel goed. Sabeth Snijders

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands